2024 július 19

Reggeli Hírlevél – 2020.12.18

Belföld

Nincs mozgás a BUX árfolyamában

Unalmas napot zárt a a BUX 0,4%-os emelkedéssel és átlagos forgalommal, de így is folytatódik az eddigi tendencia, és lassan araszol felfelé a tőzsdeindex árfolyama. Várhatóan a következő napokban sem lesz valósi változás a trendben, a Bollinger-szalagok nem szűkültek be, ami kedvező technikai jel.

Oldalazik az OTP

Pontosan leképezi a BUX mozgását az OTP árfolyama, 0,6%-os emelkedéssel 13530 forinton zárt a jegyzés. A forgalom elmarad az utóbbi napoktól, kijelenthető, hogy elég laps eddig ez a hét a legforgalmasabb blue chip esetében is.    

Érdektelen napot zárt a MOL

A MOL is szinte mozdulatlan volt egész nap, 2172 forinton zárt, és érezhető, hogy a tőzsdét is kezdi elborítani a karácsonyi hangulat, egyre kisebb az aktivitás a nagyobb papírok körül is. A következő napokra hasonló ütemben némi csökkenés lehet várható.

Lassan, de biztosan ismét gyengülni kezdett a forint 

Izgalmas napok várhatnak a hazai devizára, hiszen több szempontból is kulcsszintre érkezett az euróval szembeni keresztárfolyam. Egyrészt a 355 forintos szint áttörése is egy kritikus lépés lehet a további erősödés felé, másrészt a 200 napos mozgóátlag alá is benézett az árfolyam, amire már másfél éve nem volt példa. Egyelőre az uniós megállapodás után kifulladni látszik a forint ereje, de egyelőre messze van a 360-as ellenállás rémképe.

Külföld

Mindenkori csúcson zártak a vezető amerikai indexek

Soha nem zártak még ilyen magasan az amerikai részvényindexek! A DOW 30 278,56 ponton fejezte be a tegnapi kereskedést, amely 0,37%-on növekedést jelent, az S&P500 3 721,73 ponton zárt 0,53%-os pozitív teljesítménnyel, a NASDAQ100-nak pedig 12 751,46 ponton sikerült befejezni a napot, ami 0,67%-os emelkedésre volt elég. Minden bizonnyal a gazdaságélénkítő csomag érkezésének örül ennyire a piac, egyre inkább elhiszik a befektetők, hogy hamarosan megvalósul a nagyjából 900 milliárd dolláros csomag elfogadása. A mai reggelen minimális csökkenést mutatnak a határidős indexek.

Növekedett a munkanélküliség az USA-ban

Sajnálatos módon az elmúlt három hónapban tapasztalt, munkanélküli segélyre jelentkező egyének száma a maximumra emelkedett ahogy a vírus új fokozatba kapcsolt és sok vállalatnak kellett új korlátozásokat bevezetnie. Már második hete növekszik a munkanélkülire jelentkezők száma, ezen a héten 885 000 új munkanélküli amerikai kért segítséget az államtól.

Nem csitul a járvány

Nem csak a tőzsdén dőlnek meg rekordok! Az USA-ban, az EU-ban és világszinten is új csúcsot dönt a koronavírussal megfertőződött betegek száma és sajnos a halálozási mutatók is. Reméljük az oltóanyag hatásos lesz és hamarosan csökkenést látharznk ezekben a számokban. A mai napon világszerte közel 722 000 új fertőzöttet regisztráltak!

Emelkedésben az arany és az ezüst

A gazdaságélénkítő csomag elfogadásának reményében emelkedett tegnap az arany és az ezüst árfolyama is.  Fontos technikai szinteket tört át tegnap az arany árfolyama. Az eddig ellenállásként szolgáló 1870 dollár körüli szint és az 50 napos mozgóátlag átütése meghatározó jelzés a folytatást illetően. 1910 dollár felett a lefele tartó trendvonal áttörése is megtörténne, ami még inkább megerősíteni a rövidebb (eső) trend fordulását. Az arany árfolyama 1890 dollárig, 1,67%-ot emelkedett a tegnapi napon. Az ezüst árfolyama 4,2%-ot emelkedett egészen 26,18 dollárig.