2024 április 20

23,000 dollár felett járt a Bitcoin

az elmúlt hónapokban újra és újra elő került a hírekben a Bitcoin emelkedése. A kriptovaluták iránti kereslet 2020-ban folyamatosan növekedett és kiemelkedő figyelmet kapott a második csúcshódításánál járó Bitcoin. Január óta 220 százalékot tudott emelkedni az árfolyama, melyet az elmúlt 2-3 napban még magasabbra emeltek. A jelenlegi erősödés oka abban rejlik az elemzők szerint, hogy egyre több vállalat és Wall Street-i szervezet választja a Bitcoint a készpénzük védő elemeként, ezzel hasonló szerepet betöltve, mint az elmúlt évtizedekben az arany.

Miért szeretik ennyire?

Senki se tudja. De a világ pénzügyi stratégái már megfogalmaztak egy álláspontot, mely a tömeg effektus és az infláció védelem közé helyezi el az indoklást az arany középúton. Miért nem veszélyezteti az infláció? az árfolyam ingadozása természetesen rontani tudja a „pénz” értékét, azonban a Bitcoin előnye a többi devizával szemben, hogy limitált mennyiség forog belőle a piacokon. A meglévő 21 millió darab Bitcoin árfolyama pedig csak attól függ, hogy hol találkozik a kereslet és kínálat görbéje. A tömeg effektus nélkül persze ez az egyszerű limitált példány szám sokat nem jelentene, de az elmúlt években folyamatosan a közbeszéd része tudott maradni a kriptovaluta, mely az idei év egyik meglepetés sztárja (legalábbis bizonyos befektetői körökben).

Miért kisebb a kockázat most, mint 2018-ban?

Anno az első ralinál az elemzők jelentős része buboréknak ítélte meg a folyamatosan emelkedő árfolyamot, mely feltételezés be is igazolódott a csúcspont elérése után és rendkívül gyors zuhanás követte. Az akkori alsó értékek azonban jelentősen magasabban voltak, mint a pump-and-dump effektust megelőző időszakban. Ez reményt adott a Bitcoin mellett kitartó befektetőknek és 2 év alatt sikerült még a magasabb célokat is elérni jóval nagyobb stabilitással. Az első tetőzés idején az árfolyam alig pár napig tartózkodott 18 ezer dollár felett, míg jelenleg több hete van ebben a sávban.

A Bloomberg TV-nek nyilatkozó Scott Minerd – A Guggenheim Investments elemzője – szerint a jelenlegi irányokat figyelembe véve jelentős esély van arra, hogy a Bitcoin elérje a 400.000 dolláros árfolyamot.

The pair has become less positively correlated as cryptocurrency rallies