2024 február 29

Kertünk hasznos eszközei: a fűkaszák és bozótvágók

Autóval utazva sokszor látjuk az utak, családi házak mentén, hogy munkaruhába beöltözött, védőszemüveges emberek kaszálják az út melletti füvet, gyomokat. Ezek a szerkezetek általában a fűkaszák, ritkább esetekben a szegélyvágók. Ez utóbbiakat csakis ott lehet használni, ahova a fűkasza, netán a fűnyíró már nem ér el, mint pl. padok lábai, kerítések, ház oldala, sziklák. A fűkasza viszont a nagyobb, füvesebb területek eszköze.

Mikor van szükség fűkaszára és mikor bozótvágóra?

Ha megnézzük a BestMarkt szerteágazó fűkasza, bozótvágó kínálatát, láthatjuk, hogy igen széles a választék, ezért először tisztában kell lennünk az egyes fogalmakkal, hogy mit is takarnak. Ahogy a fentiekben is olvasható volt, a fűkasza egy nagyobb teljesítményű eszköz, épp ezért alkalmasabb a vékonyabb fás szárú és hosszabb gyomok eltüntetésére. Addig nem lehet egy terepre rámenni fűnyíróval, amíg nincs megfelelő szintre hozva a fűkaszával.

A bozótvágó, ahogy a neve is mutatja, a bozótosok eszköze, azaz az erősebb fás szárú bokrok, cserjék kiirtására használják. Különböző méretű és teljesítményű bozotvágó gépek segítenek a terület megtisztításában, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen gyomokat kell kiirtanunk a telkünkről.

Akkumulátoros és benzines típusok a legkedveltebbek

Gyomirtásnál, kaszálásnál eléggé kényelmetlen magunk után húzni egy több száz méteres kábelt, ráadásul veszélyes is, így nem kérdés, hogy a legpraktikusabbak a benzines és az akkumulátoros változatok mind a fűkaszák, mind pedig a bozótvágók esetében. Ez utóbbiak jóval csendesebbek benzinmotoros társaiknál, ugyanakkor figyelnünk kell az akkumulátor töltöttségére, és hogy mennyi az adott készülék üzemideje.

A benzinmotoros fűkasza sokak kedvelt kerti szerszámgépe. A nagy teljesítményével eredményes tisztítást tudunk végezni, annál is inkább, mivel kaphatók olyan fűkaszák is, amelyekhez számos kiegészítő tartozik, mint pl. különféle bozótirtó fejek, különböző vastagságú damilok vagy speciális kések, vágótárcsák.

További nélkülözhetetlen kerti szerszámgépek

Amikor már beszereztünk egy szegélyvágót, egy fűkaszát, illetve nehéz terep esetén egy bozótvágót, és el is végeztük velük a munkát, akkor már nincs más hátra, jöhet a fűnyírás, amely felteszi az “i”-re a pontot. Ugyanis csak megfelelő magasságú füvet lehet fűnyíróval levágni, viszont utána, ha végignézünk a területen, büszkén láthatjuk, hogy milyen remek munkát végeztünk a kerti szerszámgépeinkkel.

Aki nagyon precíz szeretne lenni, és vágyik rá, hogy folyamatosan egy egyenletes, letisztult zöld gyepterülete legyen, annak viszont még ajánlott a gyepszellőztető beszerzése. Ez a készülék megtisztítja a felületet a fűnyírást követően megmaradt elszáradt fűrétegtől, valamint az elhasznált gyökérdarabkáktól és fellazítja a földet. Ezt a műveletet minden fűnyírás előtt néhány héttel érdemes megismételni, hogy biztosított legyen a folytonos rendezett fűszőnyeg, amelynek mindenki a csodájára jár majd.