2024 július 14

Ifo: mérsékelt német GDP-növekedés jöhet

A német Ifo Intézet enyhén megemelte Európa vezető gazdaságának idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését arra a várakozására, hogy erősödik a fogyasztói vásárlóerő, a második fél évben pedig fellendül a globális árukereskedelem és ipari termelés.

Az Ifo 0,4 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését csütörtökön a márciusban becsült 0,2 százalékról. A német kormány tavaszi előrejelzésében 0,3 százalékos idei gazdasági növekedés szerepelt. Timo Wollmershäuser, az Ifo gazdaságkutatási igazgatója szerint „a német gazdaság lassan kijut a válságból, az idei év második fele lényegesen jobban alakulhat, mint az első”. Az Ifo csütörtökön fenntartotta a 2025-re vonatkozó 1,5 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben azzal számol, hogy az infláció a tavalyi 5,9 százalékról idén 2,2 százalékra, jövőre pedig 1,7 százalékra lassul – ismertette a távirati iroda.

Az ifo szerint a munkanélküliek száma 2,6 millióról 2,7 millióra nő az idén. A munkanélküliségi ráta eléri az 5,9 százalékot, de jövőre ismét 2,6 millióra csökkenhet a munkanélküliek száma. Eközben a foglalkoztatottak száma 45,9 millióról idén 46,1 millióra, jövőre 46,2 millióra emelkedik. Az Ifo előrejelzése szerint a szövetségi költségvetés hiánya jelentősen csökken. 99 milliárd euróról idén 73 milliárd euróra, jövőre pedig 54 milliárd euróra. A német gazdaságkutató szerint a globális árukereskedelem és a globális ipari termelés tovább élénkül. Különösen a második fél évtől, amihez hozzájárul a beruházások fokozatos felfutása, ahogy az iparosodott országok monetáris politikája enyhül.