2024 május 21

Hosszabbított korlátozás és vétó, mozdulatlan BUX

A kormány ígéretéhez híven tegnap közölte, hogy milyen intézkedések várhatóak az ünnepekhez közeledve. Annyit megtudtunk, hogy a jelenleg érvényes szabályok január 11-ig még biztosan fennmaradnak, ami azt jelenti, hogy továbbra sem lehet elhagyni az otthonainkat alapesetben este 8 és hajnal 5 óra között. A szilveszter sem lesz kivétel Orbán Viktor miniszterelnök szerint; értelemszerűen elejét akarják venni, hogy az esetleg éppen gyengülő járvány új erőre kapjon az utcabálok, házibulik kapcsán. A Szentestével kapcsolatban azonban december 21-én várható döntés, így a karácsony sorsa még nem dőlt el.

Orbán Viktor: január 11-ig érvényben maradnak az intézkedések | Aktuális |  VIRA
A miniszterelnök a facebookon jelentette be a meghosszabbítást (www.vira.hu)

Gazdasági, tehát tőzsde szempontból ugyanakkor nyilvánvalóan az okozott hatások a fontosabbak. Az egyértelműen jó hír, hogy nem vezettek be további korlátozásokat, így továbbra is „csak” a jelenlegi szektorokat érinti súlyosan a járvány. Az éttermek, bárok, egyéb vendéglátóhelyek tehát továbbra is megszenvedik a járványt, ezáltal gyengítve a gazdaságot. A BUX nem reagált a bejelentésre, de ezen már nem lepődhetünk meg, gyakorlatilag hónapok óta teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar járványhelyzet alakulását. Vélhetően a közeli vakcina az, ami már teljes mértékben feledteti a befektetőkkel a problémát.

Eközben továbbra is zajlik a magyar-lengyel vétó ugye, tegnap is egyeztetett a lengyel és a magyar miniszterelnök. Van rá esély, hogy a két ország kihagyásával indul el a helyreállítási alap, ami komoly érvágást jelentene a vétózók számára. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy amennyiben nem sikerül megállapodni, akkor egy vészhelyzeti költségvetés lépne életbe 2021. január 1-jétől. Keddig kapott határidőt a két ország az álláspontja tisztázására, ezért ezzel kapcsolatban érdemes lesz figyelni ma a híreket. A BUX azonban ezekre a hírekre sem reagál érdemben, az lehet a várakozásunk, hogy a befektetők kiváró állásponton vannak az ügy kapcsán.

www.vg.hu www.koronavirus.gov.hu