2024 május 29

REGGELI HÍRLEVÉL – 2020.12.08

Unalmasan telt a BUX napja

Ami a blue chipeket illeti, unalmasan telt a tegnap a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX index 39 204,86 poton zárt minimális, 0,06%-os csökkenéssel. A BÉT teljes forgalma hétfőn kicsivel több, mint 8 milliárd forint volt. Annak ellenére, hogy a tegnap viszonylag eseménytelenül telt, a BUX technikai képe még mindig szép, könnyen jöhet további emelkedés is de már jóval kérdésesebb a folytatás, mint az előző hetekben.

Ismét 12 000 forinton zárt az OTP 

Minimális, 3,47 milliárd forintos forgalommal csinálta a semmit az OTP árfolyama a tegnapi nap folyamán. Ismét 12 000 forinton zárt az árfolyam 0,33%-os emelkedéssel. Ahogy korábban is írtuk, a bankpapír egyre inkább beszűkülve mozog a 12 000 forintos szint körül. Egy elmozdulás itt is jelentős mozgásokat eredményezhet bármelyik irányba is indul majd az ár. 

Folytatta a dolgozói részvények vásárlását a Richter

A Richter kereskedése már egy fokkal eseménydúsabb volt, de a nap végére itt sem tapasztalhattunk hatalmas izgalmakat. 2,34 milliárdos forgalom mellet  7 460 forintos árfolyamon zárt a Richter, mindössze 0,07%-ot emelkedve. A dolgozói javadalmazási politika keretében tovább vette a vállalat saját részvényeit, 24 000 db részvényt vettek, 7 432 ft-os átlagáron. 

360 fölé gyengült a forint az euróval szemben

Az előző hét erősödése már a múlté, a héten gyengüléssel indított a forint. Az euróval szemben 359,92-ig gyengült a, de 360 felett is járt a devizapáros árfolyama. A dollárral szemben  297,23-ig gyengült a magyar fizetőeszköz. Ugyan mindkét alap devizával szemben gyengült a forint, a chartok egyelőre a forint erősödését támogatják. Egy jelentősebb további gyengülés azonban már ezeket a technikai képeket is tönkre tennék. 

Vegyes teljesítmény Amerikában

A Dow 177 ponttal, azaz 0,59%-kal  alacsonyabban 30 060 ponton zárt és négy napos folyamatos emelkedési sorozatot szakított meg. Az S&P 500 0,2%-kal 3692 pontra csökkent. A Dow és az S&P 500 pénteken még az all time high-on zárt, onnan jött mindkét index esetében az esés. A Nasdaq hétfőn 0,55%-kal magasabban 12 597 ponton zárt és elérte mindenkori csúcsát. A futures mind a három index esetében negatív territóriumban van. A Dow 0,08%, az S&P 500 0,16%, a Nasdaq pedig 0,11%-os mínuszban van.

Nincs jó helyzetben az Exxon

Az Exxon Mobil nehéz helyzetben az olaj- és gázszektorban, és piaci értéke dollár százmilliárdokkal csökkent. Az Exxon Mobil válhat az aktivista fedezeti alapok és a fenntarthatóságra és a szén-dioxid-kibocsátásra összpontosító hosszú távú befektetők együttes támadásának legérdekesebb célpontjává. Az aktivisták ezt tökéletes alkalomnak tekintik arra, hogy a vállalatot más irányba tereljék, mivel szeretnének 4 igazgatósági helyet megszerezni. A részvényesek teljes hozama az osztalékokkal együtt az elmúlt 10 évben  -20% volt, az S&P 500 277%-ával szemben. Csak idén, közel felére esett az árfolyam. Azonban 720 ezer darab részvényt vásárolt november utolsó hetében egy bennfentes személy, ami pozitív hírként szolgálhat.

Az ázsiai tőzsdék sem teljesítenek jól

Az ázsiai tőzsdék kedden követték a Wall Street lefele tartó útját, mivel az Egyesült Államokban és néhány más országban fellángoló koronavírus-fertőzések mérsékelték a befektetők optimizmusát a lehetséges vakcinák kifejlesztésével kapcsolatban.

Nem csak az űrhajója, de az árfolyama is rakétaként lőhet ki?

A Virgin Galactic részvényei hétfőn raliztak, miután az űrturisztikai társaság közölte, hogy a SpaceShip Two Unity hajója egyesítve lett a szállítószerkezettel. A cég december 11-én tervezi elindítani első emberi űrrepülését az amerikai űrkikötőből. Az év elején szüneteltette ezeket a terveket a koronavírus-járvány miatt, de most újra elérkezett az idő. Az árfolyam tegnap közel 15%-ot emelkedett.