2024 április 16

Hogyan tájékozódj a tőzsdén?

Amikor tőzsdén való befektetés mellett döntünk, akkor mindig fontos figyelembe venni, hogy a piacon lévő lehetőségek közül a legkockázatosabbat választjuk. A kockázati szintet azzal tudjuk csökkenteni, hogy a megfelelő ismeretanyag kigyűjtése mellett tesszük le a voksunk és a kitartásunk.

Kezdő szint

Amennyiben a kapcsolat a tőkepiacokkal még csak kibontakozóban van, akkor érdemes nem a legkomplexebb anyagok olvasásával kezdeni, hanem rászánni pár hetet a különböző instrumentumok, stratégiák olvasására. Ebben segítséget nyújt a Random Blog is és a Random Capital szolgáltató is, de sok külföldi oldal is foglalkozik szakszerű tájékoztatással.

Amennyiben a leghivatalosabb verzióra vagyunk kíváncsiak, akkor az oga.hu névre hallgató magyar nyelvű weboldalt javasolnám. Hasonlóan részletes bemutatást ad a témáról az investopedia.com, ahol videós és szöveges leírást kaphatunk minden fontos kérdésről.

Miután megértettük a tőkepiacok lényegi irányvonalait és tisztában vagyunk a részvényalapú befektetési portfolió kockázat/hozam szintjével érdemes elkezdeni olyan híroldalakat olvasni, ahol összefoglalják a napi eseményeket a tőzsdéről és olvashatóak közepes időtávú elemzések is. Magyarországon kevés ilyen oldalt találunk, de a Tőzsde Fórum kifejezetten ezzel a céllal jött létre.

Haladó szint

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen instrumentumokkal és milyen stratégiákkal kereskedünk a legnagyobb mértékben, mert ennek megfelelően kell híroldalt is választanunk. Amennyiben diverzifikált portfoliót állítunk össze és minden egyes szektorra szeretnénk rálátással lenni, akkor érdemes angol oldalak között böngészni és vegyesen olvasni a Bloomberg-et, a Yahoo Finance-t vagy az Investing.com-ot. Amennyiben magyar oldalra van szükségünk, akkor nagyon érdekes összefoglalókat és elemzéseket olvashatunk a Random Capital elemzései és blog posztjai között. A szolgáltató külön csapatot tart fent a befektetői tájékoztatása érdekében, ezzel növelve az ügyfélbizalmat. A reggeli hírlevél kimagasló minőségű, érdemes feliratkozni rá.

Hogyan tehetünk különbséget releváns és kevésbé releváns hírek között?

A legfontosabb, hogy a szegmensek egymásra gyakorolt hatását lássuk át, amihez valóban érdemes mindenről olvasni, de a legfontosabb, hogy a saját portfoliónkat érintő kérdésekben legyünk naprakészek.

A tájékozódás alapját az adhatja, ha kiépítünk egy olyan rendszert melyet minden nap követni tudunk és minden gond nélkül a hét 6 napján végig vesszük az adott felületek cikkeit. Érdekesség, de a legnagyobb alapkezelők is napjaik legnagyobb részét az elemzések és hírek olvasásával töltik, tehát ez egy nagy támaszpont lehet minden kezdő és profi számára.

Twitter

Bármely meglepő manapság az alapkezelők döntőtöbbsége a Twitter-ről szerzi információi jelentős részét. Itt érdemes mindenkinek magától kiépítenie egy olyan portfoliót melyet nap-mint nap követ. Azért az elinduláshoz adunk egy kis segítséget:

@agurevich23 @jaredwoodard @pradeeepk @vader7x @Amm24Eia @LoganMohtashami @AscentAdvisors @VolatilityStu @DataArbor @jturek18 @NathanTankus @Amena__Bakr @TheStalwart @MacroCharts @Marangus77 @5thrule

Ezen felületek olvasása nem egy hivatalos ajánlás csupán személyes tapasztalatok során kialakult álláspont.