2023 március 20

Zajlanak az OPEC egyeztetései

Az OPEC olajtermelőinek kartelljének kedden új tárgyalási fordulót kellett kezdeményeznie arról, hogy mennyi olajat termeljenek ki jövőre; a szervezet azért küzd, hogy meghosszabbítsák-e a világjárvány által nyomasztott árakat támogató termeléscsökkentéseket.

Az olajtermelő országok energiaminiszterei a videokonferenciát elnapolták, miután a hétfő egyeztetés nélkül lezárult az első tanácskozási nap. Keddtől csütörtökig megbeszélést folytattak olyan OPEC-n kívüli olajtermelőkkel is, mint Oroszország, akik az utóbbi években befolyásuk növelése érdekében összehangolták tevékenységüket a kartellel.

OPEC, allies agree to extend output cuts by a month | MEO
www.middleeast.com

Az olajtermelő országok nehéz helyzetben vannak. A világjárvány az egész gazdaságban felemésztette az üzemanyag iránti keresletet, ami arra késztette őket, hogy az idei évben csökkentsék a termelést, hogy az olaj árát stabilizálják Az alacsonyabb kitermelés azonban kevesebb bevételt jelent nyilvánvalóan az olajtól függő országok költségvetésének. A kereslet alakulása nem mutat egyértelmű képet: az Egyesült Államok és Európa gazdaságait megzavarta a koronavírus-fertőzések második fellendülése, míg az aktivitás és az utazás Kínában erőteljesebben fellendült.

Az UniCredit bank elemzői szerint az olajtermelő országok valószínűleg megállapodnak abban, hogy meghosszabbítják az idei napi 7,7 millió hordós termeléscsökkentést. „Véleményünk szerint a késedelem nem okozhat gondot, és továbbra is azt várjuk, hogy a jelenlegi kvótákat 2021 első negyedévére meghosszabbítják” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy nem szokatlan, hogy az OPEC ülések a tervezett és virtuális megbeszéléseknél tovább tartanak „Ráadásul Szaúd-Arábia és Oroszország – a csoport két vezetője – támogatja a csökkentések meghosszabbítását, és ennek elegendőnek kell lennie ” Szaúd-Arábia általában vezető szerepet tölt be az OPEC-n belül, míg Oroszország a legnagyobb az OPEC-n kívüli ország, amely koordinálja a kartellt.

www.13wham.com/news