2024 július 23

Hogy csinálják a románok, náluk még növekszik a kisker forgalom?

Romániában júliusban is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedésének lassulása. Az első hét hónapban a nyers adatok szerint 2,7 százalékos volt a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezt közölte az országos statisztikai intézet (INS).

Az első negyedévben a növekedés még 5,2 százalékos volt, ami a második negyedév végéig (éves összevetésben) 3 százalékra lassult. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint idén az első hét hónapban 2,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év első hét hónapjához mérten. A vizsgált időszakban az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-forgalmazása nyers adatok szerint 3,6 százalékkal, a nem élelmiszerek értékesítési volumene 4,4 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-eladás mértéke 2,3 százalékkal csökkent az előző év első hét hónapjában regisztrált adathoz képest – ismertette a távirati iroda.

Júliusban a román kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 0,7 százalékkal, míg a naptárhatással kiigazított érték szerint 1,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet. Az idei év júniusához képest a szezonális és naptárhatás figyelembevételével viszont 0,3 százalékos csökkenés volt júliusban. A belföldi fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi forgalom tavaly 4,4 százalékkal nőtt Romániában éves összevetésben. 2021-ben a román kiskereskedelmi forgalom bővülésének üteme 10,1 százalékos volt az előző évihez képest. Míg 2020-ban 2,2 százalékkal nőtt 2019-hez képest.