Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Hibrid autóba, hibrid motorolajat!

A 90-es évek végén jelentek meg az utakon a hibrid meghajtású gépkocsik. Az újnak számító technológia kisebb fogyasztással és környezetbarátabb működéssel kecsegtette az autótulajdonosokat. Bár a hibridekbe szerelt motorok nem sokban különböznek a hagyományos autókban működőktől, a hibrid hajtás miatt mégis más tulajdonságokkal rendelkező kenésre van szükségük.

De mi is az a hibrid hajtás?

Az olajshop.hu kínálatában motorolajat hibrid járművekhez is találunk, de hogyan is működik a hibrid autó?

A hibrid járművekben egy hagyományos robbanómotor és egy elektromos motor végzi a hajtást. Amikor a robbanómotor jár, az egyben az elektromos motor működését biztosító akkumulátort is feltölti.

Az elektromos motor működéséből nyert többletteljesítmény segítségével csökkenthető a robbanómotor alapjárata, abban az esetben amikor a gépkocsi áll. A kétfajta motor kombinált működése gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást és csökkenő károsanyag-kibocsátást tesz lehetővé.

Az új technológia fejlesztése során több műszaki megoldás született. Léteznek úgynevezett teljes hibridek, ahol a két motor külön-külön és együtt is képes működni. Ehhez képest a mild-hibridek esetén ez pont nem így van. A robbanómotor és az elektromos motor kizárólag párhuzamosan működnek, külön-külön nem tudják hajtani a gépjárművet. A plugin-hibridek esetén pedig az elektromos motor akkumulátorának feltöltése elektromos hálózatra történő rákötéssel valósítható meg. Ezzel képesek különböző üzemmódokban működni a hatótávolság növelése érdekében.

Miben kell eltérnie a hibrid motor olajnak a hagyományostól?

A hibrid hajtás sajátosságainak köszönhetően a robbanómotorok alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a hagyományos autókba szerelt motorok. Mivel gyakran az elektromos motor veszi át a hajtás szerepét, ezért a robbanómotor nem éri el azt a hőmérsékletet, ami a motorolajban lévő víz elpárologtatásához szükséges.

Ennek kiküszöbölése érdekében olyan hibrid motorolajok kerültek kifejlesztésre, melyek alacsonyabb hőmérsékleten is megfelelően működnek, így hatékony és biztonságos kenést biztosítanak a motornak.

Az alacsony hőmérséklet és a szakaszos működés miatt az olajok gyorsabban oxidálódnak és öregszenek. A megfelelő hibrid motorolaj kiválasztásával ez a probléma is kezelhető.

Milyen gyakran cseréljünk olajat a hibrid autóban?

Alapvetően azonos gyakorisággal kell olajat cserélni a hibrid meghajtású gépjárműben, mint a hagyományos autóban. Igaz ugyan, hogy a hibrid működésnek köszönhetően adott kilométer megtétele esetén a robbanómotor kevesebb ideig működik, mint a hagyományos kocsikban, de a szakaszos működés jelentős plusz terhelést okoz a kenőanyagnak.

A gyártó ajánlását figyelembe véve érdemes minden megtett 10-15 ezer kilométer után olajat cserélni. Ajánlott megfontolni ebben az esetben a hibrid motorolajok megvételét, mivel ezek biztosítják a motor optimális kenését, ami hosszú élettartammal hálálja meg az autótulajdonos gondoskodását.