2024 június 21

Hanyagolta a működőtőke az utóbbi időben Kínát

Kínában az év első négy hónapjában 27,9 százalékkal esett a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke éves összevetésben, miután az első negyedévben 26,1 százalékos csökkenést mértek.

A kínai kereskedelmi minisztérium által pénteken ismertetett adatok szerint az FDI 360,2 milliárd jüant (1 jüan=49,05 forint) tett ki az idei év első négy hónapjában. A teljes külföldi működőtőke-befektetés 12,7 százaléka, mintegy 45,7 milliárd jüan a high-tech feldolgozóiparba áramlott a januártól áprilisig tartó időszakban. A külföldi működőtőke-befektetések beáramlása a szálloda- és vendéglátóiparba 65,1 százalékkal nőtt éves bázison az év első négy hónapjában – ismertette a távirati iroda.

Spanyolország Kínába irányuló működőtőke-befektetése az év első négy hónapjában 263 százalékkal, Németországé 34,7 százalékkal nőtt. Áprilisban 58,5 milliárd jüan volt a külföldi működőtőke-befektetések értéke, szemben a márciusi 86,6 milliárd jüannal. Az áprilisi volt a legalacsonyabb havi érték tavaly november óta.