2024 július 25

Gyógyszer-ipari cégek adóparadicsomokban rejtik el a nyereséget

Az Investigate Europe szerint a világ 15 legnagyobb gyógyszergyártója több mint 1300 leányvállalatot működtet adóparadicsomokban, miközben az elmúlt öt évben több mint 580 milliárd eurónyi globális nyereséget halmoztak fel. Eközben a betegek a magas gyógyszerárak miatt életveszélyes késedelmekkel szembesülnek a gyógyszerek beszerzésében.

Miriam Stauton története

Amikor az orvosok hat évvel ezelőtt eltávolították Miriam Staunton daganatát a hónaljából, azt mondták az 51 éves ír nőnek, hogy 70 százalék az esélye a kiújulásra. A műtétet követő hónapokban mégis csak helyi sugárkezelést és rendszeres ellenőrzéseket ajánlottak fel neki, de gyógyszeres kezelést nem. 

„Emlékszem, amikor találkoztam az onkológussal, azt mondta, hogy akkor még nem volt abban a helyzetben, hogy bármi szisztémás kezelést ajánljon nekem” – emlékszik vissza Staunton. „Akkor még nem igazán értettem, hogy pontosan mit értett ez alatt”.

Staunton nem tudta, hogy egy év múlva meg kell várnia, amíg a melanomája visszatér, mielőtt jogosult lenne a hatékony, de drága gyógyszerekre. Miután a rák 2019 februárjában a negyedik stádiumba lépett, elkezdte az Opdivo és Yervoy kombinált kúrát, az immunterápiaként ismert áttörést jelentő gyógyszereket, amelyeket akkoriban Írországban a magas költségek miatt csak a rák legsúlyosabb formáira korlátoztak. 

Európa más részein Staunton röviddel a műtétje után egyedül is szedhette volna az Opdivo-t. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2018 júliusában nyitotta meg a terápiát a harmadik stádiumú melanomás betegek számára. Franciaország azonnal megtérítette, Írország azonban nem. „Az egy dolog, ha nincs gyógymód, de ha a kezelés létezik, de az emberek nem férnek hozzá, az alapvetően rossz” – mondja Staunton, aki ma már rákmentes.

A késedelem oka, hogy Írország és az amerikai gyógyszergyártó, a Bristol-Myers Squibb (BMS) nem tudott megegyezni az Opdivo áráról. Amikor az EMA új gyógyszereket hagy jóvá az EU-ban történő felhasználásra, minden egyes tagállamnak külön-külön kell megállapodnia a gyártókkal a visszatérítésről. A tárgyalások hosszadalmasak lehetnek, mivel a vállalatok gyakran a gazdag piacokat részesítik előnyben, a kormányok pedig bizalmas árengedményekre törekszenek.

Eközben a gyógyszeripar

Eközben a gyógyszeripar – sok más ágazathoz hasonlóan – szemet gyönyörködtető nyereséget halmoz fel adóparadicsomokban. Az Investigate Europe felfedte, hogy a 15 legnagyobb európai és amerikai gyógyszergyártó, köztük a BMS, több mint 1300 leányvállalatot tart nyilván adóparadicsomokban és alacsony adózású területeken. 

Ezek a joghatóságok alacsony adókat vagy a nyereség áthelyezésének lehetőségét (néha mindkettőt) kínálják a vállalatoknak. Európában a kutatók és az aktivisták általában egyetértenek abban, hogy ezek közé tartozik Írország, Hollandia, Svájc és Luxemburg. Az EU által finanszírozott agytröszt, az EU Adóügyi Megfigyelőközpontjának idei jelentése szerint ezek az öt legjelentősebb profiteltolódási célpont között vannak világszerte. 

Az adóbarát célországokban található, kevéssé ismert struktúrák hozzájárultak ahhoz, hogy a 15 gyógyszeripari vállalat az elmúlt öt évben 580 milliárd eurónyi nyereséget halmozott fel.