2024 április 22

Folytatódik a hullámzás

Ahogy a tegnapi cikkünkben is jeleztük, mozgalmas napokat él meg a nemzetközi tőkepiac. A bizonytalanság, ami a vírushoz és az átoltottsághoz kapcsolódik, hónapok óta most jelenik meg a leghangsúlyosabban.

Irányváltó irányadó indexek

Hullámvasúton van a német tőzsdeindex, a DAX, amely péntek reggelre virradóra újabb erős irányváltást hajtott végre; a piacnyitásra újra jelentősen esett az irányadó európai index árfolyama. Majd pedig a mélypontról újra emelkedésnek indult az árfolyam, fölé kerülve a 13500 pontos értéknek. Nem panaszkodhatnak unalomra azok sem, akik az amerikai tőzsdeindexek körül mozognak; tegnap a futures árfolyamok esése után az amerikai tőzsdenyitás után gyors emelkedés vette kezdetét, 2 % feletti pluszokat hozva a tengerentúli tőzsdékre. Ugyanakkor a zárásra a pluszok elolvadtak nagy részben, ez is vetíthette előre az európai tőzsdék mai negatív nyitását.

BUX: stagnálás

Érdekes módon a BUX nem követi túlságosan a folyamatos irányváltásokat. Pedig a környezet hasonló: a koronavírus végével kapcsolatos bizonytalanság minden országot talán közel egyformán érint. A kispapírok mozgolódása is megállt, mostanában nem hallhatunk napi több 10 %-ot rallyzó magyar kispapírról, pedig november óta ez szintén jellemző volt. Valószínűleg elért a konszolidáció időszakába a BUX és az egész BÉT is az előző hónapok elképesztő szárnyalása után.

Meddig még?

Bár lehetett rá számítani, tegnapi hír, hogy március 1-ig újra meghosszabbítja a kormány a novemberben elrendelt korlátozásokat. Digitális oktatás középiskolákban és egyetemeken, este 8 utáni kijárási tilalom, éttermek, szórakozóhelyek zárva tartása-ezek fogják urlni a hétköznapjainkat továbbra is. Kérdés, hogy a piac meddig képes már előre beárazott eseményként tekinteni a hírre, ugyanis tavaszra már a vírusválságot nagyrészt lezárva szeretnék látni a néhány hónappal ezelőtt erről nyilatkozó szakértők. A vártnál több ideig tartó válság több időt elvivő helyreállást is fog hozni, ami már értelemszerűen negatívan hathat a magyar tőzsdére is.

www.bet.hu www.koronavirus.gov.hu