2024 április 22

Esnek a piacok – borús nap van ma a tőzsdéken

DAX

A német értékpapírok főindexe ma az elmúlt hetek egyik legnagyobb esését produkálja. Az elmúlt hónapokban többször is voltak olyan napok, amikor egyszerre nagy eladási kedv jelent meg a piacokon. Az ilyen napok száma folyamatosan ritkul, utoljára szeptemberben volt ilyen, amit lassú visszatérés követett. Ma újra pánik van a piacokon, mert a három százalékos esés nem a megszokott látvány a piacot szemmel követő emberek számára.

A legforgalmasabb szereplők listáján a Telekom vezet és 3 százalékos elmozdulással húzza magával a teljes piacot. Az esésben az egyik legkockázatosabb szektor az autóipar tölti be a legnagyobb szerepet. A Volkswagen, Mercedes és BMW márkák részvényei már 4 százalékot meghaladó esésben vannak. A legnagyobb ellenállást a gyógyszergyártók és építkezési vállalatok tudjak adni, ők kisebb mértékben esnek csak. A folyamat megállításához szükség lesz erős támaszra.

FTSE

Az angol piac is nagyot zuhant tegnaphoz képest. A visszaesés itt 0,5 százalékkal kisebb, mint az a német piacon, de a jelzés egyértelmű: Nincs itt a folytatólagos bika piac ideje Európa számára. A legnagyobb zuhanó szektor itt is a bank, az energia és a kommunikációs szektor. A legnagyobb esést az IAG és a Tui érte el. Az utazási irodának folyamatos esések követik napjait. A cég az elmúlt 3-4 évben folyamatosan visszaesést mutatott profit és forgalom terén, így a mostani koronavírus járvány mély sebeket okozhat az alapjáraton is gyengélkedő vállalatnak.

BUX

A BUX általános hátránya, hogy nem követi az általános európai trendeket, így ha emelkednek a piacok 1 százalék körül akkor lehet, hogy a BUX nulla környékén teljesít. Ez a mozgás azonban nagy előnyt jelent az olyan borús napokon, mint a mai. Az index értéke ma eddig csak 1,7 százalékot esett. A legnagyobb vesztes az OTP mely már a 2 százalékos visszaesést is átlépte, de a Richter is másfél százaléknál nagyobb veszteségeket könyvelhet el magának. A MOL kivételesen jól állja a sarat és nem éri el az egy százalékot az árfolyam csökkenése.