2024 május 29

Érkezik a DM-KER

Új  cég érkezik a magyar piacra, amennyiben a következő napokban a Magyar Nemzeti Banktól is megérkeznek a szükséges engedélyek és dokumentumok. A Random Capitalnél tudunk jegyezni majd a részvényekből az indulás előtt. A cég egy 12 éves vállalat, amely legfőképpen mezőgazdasági, valamint építőipari gépek értékesítésével foglalkozik. A vállalatnak a szabályozások alapján már közzé kellett tennie 2020-ra vonatkozó féléves jelentést, amiből megtudhattuk, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés ellenére sem termeltek lényegében veszteséget 2020 első felében, ugyanis hibahatáron belüli, 784 ezer forintos mínusszal zártak. Az EBITDA ugyanakkor még emelkedett is 3 %-kal az előző év hasonló időszakához képest, 276,5 millió forintra. Az árbevétel során is 15 %-os növekedést ért el a cég (legnagyobb részt az új gépek eladásából keletkezik a cég árbevétele), az eredményt rontó értékcsökkenési leírások ugyanakkor több, mint duplájára nőtt. A cég mérlegfőösszege több, mint 8 milliárd forint, ez közel negyedével nőtt egyetlen év leforgása alatt.

A tulajdonosok közül volt KKV-kra jellemzően a vezetőség tagjait érdemes kiemelni, az igazgatóság elnöke, Bátor Ferenc közel 37 %-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, csak úgy, mint Megyeri Sándor igazgatósági tag. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak emellett közel 15 %-os részvénypakettje volt 2020 első félévének utolsó napján.

Teljesen ilyen cég nem nagyon található ma a tőzsdei parketten, emiatt az összehasonlítás sem könnyű, ugyanakkor figyelemreméltónak mondhatjuk a cég fejlődésének gyorsaságát. A következő hónapokban eldől az is, hogy a tőzsdei bevezetés tovább serkenti-e a vállalat dinamikáját.