2024 június 16

Emelkedni készül Amerika

A határidős részvényindexek egytől egyig pozitív tartományban vannak piacnyitás előtt két és fél órával. A Dow Jones mini 0,67%-kal, az S&P 500 0,77%-kal, míg a Nasdaq már több, mint 0,8%-kal került feljebb a future piacon, ami pozitív hangulatot vetít előre.

Ennek a kiváltó oka nem az egyelőre vegyes képet mutató Q3-as jelentések, hanem elsősorban a stimulus csekk várható bejelentése, és a tárgyalások előrehaladása. Pelosi a hét elején nyilatkozta, hogy szerdáig meg kell hozni a döntést a fiskális élénkítés nagyságáról, hogy a választás előtt még le tudják bonyolítani ezt a több hete húzódó ügyet.

A tegnapi esés többek között ennek is volt köszönhető, mivel semmilyen előrehaladás nem látszott még a stimulus csekkekkel kapcsolatban, sőt egyre biztosabbá vált az az információ, hogy a beígért 1,8 billió dolláros élénkítés igazából kevesebb, mint a harmada lehet végül, az az 500 milliárd dollár, ami sokak szerint lényegesen alacsonyabb összeg annál, mint amennyire a gazdaságnak jelenleg szüksége lenne a felpattanáshoz.

Az emelkedő koronavírusos esetek mellett a figyelem ma elsősorban a stimulus csekkre fog irányulni. Abban az esetben, ha sikerülne valóban megállapodást kötni, akkor a szenátus megszavazza a validitását, ezután kerül csak a Fehér Házba aláírásra. Tekintettel arra, hogy már kevesebb, mint 2 hét van a választásokig egyre kisebb a valószínűsége egy hatékony élénkítőcsomagnak.

Ha viszont tényleg nem valósul meg, akkor a piac hirtelen máshogy viszonyulhat a jelenlegi körülményekhez, ami az árfolyamon is meglátszódhat a későbbiekben.