2024 július 19

Emelkedés a nemzetközi piacokon, esés a BÉT-en

A tegnapi nap során jó hangulatban telt a kereskedés a tőzsdéken. A pozitív befektetői hozzáállás a mai napon is jellemző, annak ellenére, hogy várhatóan jóval tovább tarthatnak a vírus miatti lezárások, mint azt korábban sejteni lehetett. Németország 1 hónappal kitolta a szigorításokat, és még szigorítást is észrevehetünk az intézkedésekben. Ennek ellenére a német tőzsde is emelkedik, a DAX továbbra sem esik jelentősen a nemrég beállított mindenkori csúcsaitól. Az amerikai piacnyitáshoz közeledve emellett a határidős amerikai részvényindexek is pluszokat mutatnak, az S&P500 határidős indexe a 3800 pontos próbálja tartani.

A koronavírus mellett az új amerikai elnök beiktatása is egy érdekes esemény. Bár a piacokat normál esetben nem kéne befolyásolja, de Trump híveinek múltkori zavargása miatt készenlétben állnak a hatóságok a mai napon is.

Alulteljesítő BÉT

A BUX azonban a mai napon nem teljesít túl jó; közel 1 százalékos esésben áll a magyar tőzsdeindex. Mint a múltheti cikkünkben is felhívtuk rá a figyelmet, a BUX egy igen erős felülteljesítést mutat az elmúlt hetekben, hónapokban, ami miatt jelentősen túlhúzottá vált az árfolyam. Így nem túl meglepő, hogy nem követi már teljes mértékben a külföldi piacok szárnyalását a BUX-ma egyébként főként az előző heti rally után korrekciót mutató Richter árfolyama esik. A kispapírok terén ugyanakkor neutrális a helyzet: nagyobb elmozdulást nem mutatnak a papírok, az előző hetek szátrjai néhány tizedszázalékos mínuszt mutatnak.