2024 április 15

Amerikai szektor elemzés

Az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke Joe Biden lett, egy meglepően váratlan, és hosszan elhúzódó elnökválasztást követően. Elsősorban a reálgazdasági ágazatoknak kedvez a kialakult eredmény, viszont a vezető tőzsdeindexek már hatalmasat emelkedtek a hírre.

Vizsgáljuk meg azt a három szektor, ahol a jelöltek a leginkább különböznek. Ezek az energia, a pénzügyi, és az egészségügyi szektor.

 Kezdjük az energia szektorral. Az év eleje óta ez a szegmens több, mint 50%-ot esett, amivel kiérdemelte a legrosszabbul teljesítő szektor címet. Ez a visszaesés elsősorban az olaj világpiaci keresletének a sokkszerű csökkenése miatt van, ami ugyan stabilizálódott már, hosszútávon még mindig nem látható a kereslet januári helyreállása.

Forrás: investing.com

Hogyan hatna egy Trump győzelem a főként nem megújuló erőforrásból álló szektorra, tele olajcégekkel?

Trump még ugyan nem hivatalosan, de megerősítette, hogy folytatná a szektor deregulálását, amivel nagyobb mozgásteret élvezhetnének az olajvállalatok. Ez sokak számára nem meglepő, mivel Trump elnök erős támogatója az amerikai olajmezőknek, és előnyben részesíti az olajat a zöldenergiával szemben. Az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok nagy mértékben javulnának, és hamarabb állnának talpra egy esetleges Trump győzelem esetén, mivel továbbra is biztosítva lenne számukra a kereslet, és a deregulációnak köszönhetően mentesülnének olyan korlátozások alól, amit Biden vezetne be, mivel a demokrata párt határozottan a megújuló energiaforrást támogatja, az olaj és társai visszaszorítása mellett. Biden előállt egy 2 trillió dolláros tervel, amivel 2050-re nettó nullára szeretnék csökkenteni a károsanyag kibocsájtást, ami beláthatatlan hatással lenne az energia korábban megszokott formájára. Ebben a szektorban tehát erőteljes hatása lesz a választásoknak, ami alapvetően fogja befolyásolni a rövid- és középtávú helyreállást.

Most vizsgáljuk meg hasonló módon a pénzügyi szektort is, az az a bankokat és a biztosítócégeket. 2020 januártól októberig a pénzügyi szektor 18,7%-ot esett, ami főként a hitelnemfizetésből elhatárolt veszteségnek és az extra alacsony kamatkörnyezetnek tudható be.

Forrás: investing.com

Ebben a szektorban mindkét elnökjelölt programja pozitív hatással lehet, mivel egy fontos szegmensről van szó, azonban eltérő multiplikátorral rendelkeznek a jelöltek várt intézkedései. Trump inkább a regulációk visszaszorítását támogatja, ami abból is látszik, hogy 2018-ban aláírta a Dodd-Frank törvény enyhítésére szolgáló rendeletet, amely nagyobb teret ad az ország legnagyobb bankjainak, mint a JP Morgan, a Citi, a Bank of America és a Wells Fargo. Ezen kívül a Volcker törvényt is enyhítették, amivel emelték a közepes méretű bankok kockázatvállalási korlátait, így azok magasabb kockázatot vállalhatnak a hitelezés kapcsán. 

Röviden összefoglalva Trump újraválasztása segítené a bankok rövidtávú helyreállását, mivel folytatná a szektor deregulációját.

A másik oldalon viszont ott van Biden, aki épp az ellenkezőjét támogatja. Ő tovább szigorítaná a Dodd-Frank törvényt és erősítené a bankok regulációját, ami végül is a 2008-as bankválság előzményeinek újabb kialakulását ellehetetlenítené. Biden emellett támogatja a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, amivel viszont negatív hatást érne el ezen a területen, mivel csökkenne a likviditás és gyengülne a kereskedési aktivitás.

További elképzelései közé tartoznak olyan modern elképzelések is, mint az erősebb fogyasztói védelem és a postai hivatalban való bankolás.

Rövid távon a pénzügyi szektor felépülése nem tud olyan hatásos lenni, mint Trump újraválasztása esetén, azonban hosszútávon már effektív eredménye is lehet a Biden adminisztrációnak.

És végül nézzük meg közelebbről, hogyan hathat a választás az egészségügyi szektorra. Ez az a szektor, ahol a jelöltek talán a leginkább különböznek. 2020 januárjától októberéig az egészségügyi szektor 5,5%-ot növekedett főként a vakcinagyártó cégek elképesztő rallyja miatt.

Forrás: investing.com

Trump megígérte, hogy amennyiben újraválasztják alacsonyabbak lesznek a koronavírus elleni vakcinák és gyógyszerek árai, mivel le akarja építeni az Obamacare-t. Ez abból a szempontból érdekes, hogy nincs konkrét terve az Obamacare helyére, ami egy esetleges újraválasztás után kijelölt irány nélkül hagyhatja a szektort. 

Azonban nem beszélhetnénk a szektor alakulásáról anélkül, hogy ne vizsgálnánk meg, hogyan kezelnék a különböző adminisztrációk a pandémiát. Trump elsősorban a nagy vakcinafejlesztő cégeket, mint a Johnson and Johnson, támogatja a koronavírus elleni küzdelemben, míg Biden inkább a teszteléseket preferálja, és elsősorban Trumpot teszi felelőssé a halálozások számának növekedéséért. Ha november 3-án Bident választanák meg az egyértelműen pozitív hatású lenne a szektorra, mivel a teszteléshez szükséges felszereléseket az összes cég tudná gyártani, míg a vakcinát csak a nagy kapitalizációjú, vagy a Trump adminisztráció által megtámogatott cégek. Eltervezett irány, illetve csak a vakcinafejlesztésre fókuszáló politika mellett Trump újraválasztása esetén az egészségügyi szektor rövid- és középtávon mindenképp gyengélkedne.

Láthattuk tehát, milyen hatásai lehetnek csak ebben a három fontos szektorban az amerikai elnökválasztás végkimenetelének, így befektetőként kiemelt figyelmet kell fordítani a mai választás eredményére, mivel a gazdaság helyreállást fogja befolyásolni az, hogyan szavaznak majd Amerikában a választópolgárok.


Forrás: bloomberg, MarketWatch, CNBC