Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Elon Musk szerint korlátozni kellene a kínai a konkurenciát

A kínai elektromosautó-ipar kereskedelmi korlátok nélkül „el fogja söpörni” nemzetközi riválisait Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint.

Musk elemzőkkel folytatott telekonferencián úgy vélte, hogy a kínai autógyárak a „legversenyképesebbek” és „jelentős sikert fognak elérni Kínán kívül a bevezetett vámok vagy kereskedelmi korlátok függvényében”. „Kereskedelmi korlátok nélkül a világ legtöbb más autógyárát nagyjából lerombolják. Rendkívül jók” – fogalmazott. Musk megjegyzéseivel kapcsolatban a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki szokásos tájékoztatóján közölte, hogy „a tisztességes, igazságos és nyitott üzleti környezet fenntartását” támogatják. Musk tavaly a magas hitelköltségekkel terhelt vásárlók megnyerése érdekében árharcba bocsátkozott. Ami viszont leszűkítette a Tesla árréseit és aggodalmat keltett az értékpapírpiaci befektetők körében. A szerdai telekonferencián Musk arra is figyelmeztetett, hogy a Tesla a meglévő modellpalettájával már elérte „a költségcsökkentés természetes határát”. A Reuters hírügynökség keddi jelentése szerint a Tesla 2025 közepén megkezdené meg olcsóbb, tömegpiacra szánt kompakt crossover gyártását. Hogy felvegye a versenyt a konkurenciával. Musk  ezt gyakorlatilag megerősítette. Azzal, hogy bejelentette, a következő generációs EV gyártását 2025 második felében kezdi meg texasi gyárában – ismertette a távirati iroda.

A stabil beszállítói hálózattal költségeiket kordában tartani képes kínai EV-gyártók viszont gyors ütemben törnek előre a piacon. Azt követően, hogy éveken át tartó állami támogatással a kínai belföldi elektromosautó-piac fellendült, nagy erőfeszítéseket tesznek termelési többletkapacitásuk lekötésére külföldi piacokon. Ross Gregory, a melbourne-i székhelyű New Electric Partners tanácsadó cég szakértője szerint nagyon erős adu Kína kezében a több évtizede központi vezérléssel kiépített akkumulátor- és alapanyaggyártó infrastruktúra teljessége és rugalmas működése.A kínai elektromosautó-ipar kereskedelmi korlátok nélkül „el fogja söpörni” nemzetközi riválisait Elon Musk szerrint.

Fotó: shutterstock_shuttrstockcom