2024 február 28

Agrometeorológia- Enyhébb és szárazabb idő jön

.Az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb lesz a következő hét napban az időjárás – írta a HungaroMet Zrt. , agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hétben több időjárási front is érintette az országot, és a hőmérséklet is erősen változó volt, például múlt héten csütörtökön az ország jelentős részén 7-13 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a megelőző napon, majd pénteken ugyanilyen mértékben hűlt vissza az idő. Éjszakánként többfelé volt mínusz 5 és mínusz 12 fok közötti fagy, de a hét eleje óta ismét enyhébb az idő. Az elmúlt tíz napban az ország nagy részén több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, de csak északkeleten haladja meg a többlet a 10 millimétert, míg a Dunántúl jelentős részén kismértékű hiány van.

Az október utolsó hete óta lehullott csapadék mennyisége országszerte jelentősen több az ebben az időszakban szokásosnál, a talaj felső egy méteres rétege csaknem országszerte telített állapotban van. Még a mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A január közepén sokfelé jelentkező kismértékű talajfagy mostanra a legtöbb helyen kiengedett. 5 centiméteres mélységben már csak helyenként fordul elő. Az országban főleg az Alföldön annak belvízfoltok, és ezek kiterjedése az elmúlt egy hét során ismét növekedett. Azok az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak – ismertette a távirati iroda.

A kórokozókat és a kártevőket, bár megtizedelte a január második hetétől beálló fagyos idő, de tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek – írták. Az előrejelzés szerint a szokásosnál melegebb és szárazabb idő várható a következő egy hétben. Pénteken estétől sokfelé várható eső, északkeleten havas eső. Majd ismét szárazabb idő várható, egyes területeken azonban tartósan párás, ködös időre kell készülni. Vasárnaptól visszatérnek a fagyos éjszakák 0 és mínusz 8 fok körüli hőmérséklettel, a csúcsértékek pedig többnyire 3-10 fok között alakulnak.