2024 július 16

Brexit, vírus és újabb lezárások-ez történt a hétvégén

A mögöttünk álló két napban több olyan hír is napvilágot látott, amelyek befolyással lehetnek akár a nemzetközi, akár a magyar tőzsde alakulására. Nézzük, mi történt a hétvégén!

Brexit

Nem egyértelmű eldönteni, hogy örüljünk-e a hétvégi eseményeknek a már oly régóta húzódó Brexit-tárgyalások kapcsán. A legutóbb kitűzött határidő szerint ugyanis vasárnapra kellett volna megállapodnia a feleknek, ez azonban-ahogyan az hétközben már sejthető volt- nem sikerült. Jött azonban rögtön a hír, hogy megállapodott a brit miniszterelnök, Boris Johnson, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, hogy folytatják a tárgyalásokat.

Folytatódik a küzdelem (www.bbc.com)

Nincs könnyű dolga a küldöttségeknek, ugyanis 2021-ben érvénybe lépő folyamatokról tárgyalnak. A hétfői kereskedésben vélhetőleg már láthatjuk, hogy a piacok pozitívan, vagy negatívan értékelik a híreket.

Koronavírus-stagnáló magyar helyzet, szigorítás Németországban

A magyar koronavírus adatok nem mutatnak javuló képet sajnos, egyre inkább az sejthető, hogy valóban a plató fázisában van a járvány az országban. A halálozási adatok továbbra is szomorúak, vasárnapra virradóra több, mint 180 halálesetet regisztráltak, ennél alig volt rosszabb adat az előzőekben. Időközben újabb intézkedésekről nincs hír, de az idősek vásárlási sávját eltörli a kormány.

Úton a vakcina (www.bbc.com)

Németországban mindeközben szerdától újabb szigorítások lépnek életbe csaknem egy hónapra: a romló járványügyi adatok miatt nem lehetnek nyitva a nem létfontosságú üzletek. Ez már érezhető gazdasági kárral jár, azonban közben a védőoltás már gyakorlatilag a kezében van a legfejlettebb országoknak, így a piac várhatóan ennek megfelelően fogja értékelni az eseményeket. Pláne annak tükrében, hogy a Pfizer vasárnap megkezdte a vakcinák kiszállítását a leginkább veszélyeztetett kórházakba. A kérdés persze az, hogy mennyire bizonyul gyorsnak és hatékonynak a lakosság széleskörű beoltása az újfajta vírus ellen.

www.bbc.com www.reuters.com www.koronavirus.gov.hu