2024 április 22

Reggeli Hírlevél – 2020.12.14

Belföld

Lassulhat a BUX emelkedése

Múlt pénteken jelentős forgalom mellett kevesebb mint egy százalékot emelkedett a BUX árfolyama, ezzel látványosan lassult az előző heti viszonylag erős rali. A globális nemzetközi hangulat némi lassulást mutat, de aggodalomra komolyabb ok egyelőre nincs. Várhatóan a hét elején inkább oldalazás várhat a grafikonra. 

Stabilan a 2100 forintos szint felett a MOL

A részvények közül egyedül az MOL volt képes 1% feletti emelkedésre, és ennek köszönhetően 2140 forinton zárt a jegyzés. Biztató, hogy egyértelműnek tűnik a 2100.as ellenállás áttörése, és rövidtávon a cég saját részvényeinek vásárlása is hajtja fel az árfolyamot, így mind technikai mind fundamentális okokból további emelkedés várható ezen a héten.  

Korrigál a Richter

Komolyabb letörést produkált pénteken a részvény árfolyama, a 0,3%-os esés 7470 forintos záróárat jelent átlagos forgalom mellett. Technikai szempontból várható volt a korrekció, sőt, akár további eséssel is érdemes lehet számolni. Fundamentális szempontból a cég saját részvényeinek vásárlása (előző héten három napon keresztül) a legfőbb hír, ez viszont akár ismét észak felé fordíthatja a grafikont.  

355 alatt a forint, folytatódhat az erősödés? 

Izgalmas napok várhatnak a hazai devizára, hiszen több szempontból is kulcsszintre érkezett az euróval szembeni keresztárfolyam. Egyrészt a 355 forintos szint áttörése is egy kritikus lépés lehet a további erősödés felé, másrészt a 200 napos mozgóátlag alá is benézett az árfolyam, amire már másfél éve nem volt példa. Egyelőre az uniós megállapodás után kifulladni látszik a forint ereje, de egyelőre messze van a 360-as ellenállás rémképe.

Külföld

Vegyes teljesítményt láthattunk pénteken  

Ugyan nap végére egészen magukhoz tértek az amerikai vezető részvényindexek, így sem sikerült többségében pozitív tartományban zárni. A három index közül egyedül a DOW tudott 0,15%-os emelkedésével feljebb zárni, így sikerült 30 021,67 ponton zárnia. Az SP500 3663,31 ponton 0,13%-os csökkenéssel zárta a hét utolsó napját, a Nasdaq100 pedig 0,18%-os esés után 12 376,65 ponton tudott zárni. Az indexek még mindig kitörést mutatnak, nagyobb letörés hiányában könnyen elképzelhető hogy további emelkedést láthatunk az USA piacokon. Az indexek határidős termékei 0,5%-os pluszt mutatnak ma reggel.

Továbbra sem tud felülteljesíteni a technológiai szektor  

Az idei év növekedésének motorja, a technológiai szektor továbbra is gyengélkedik, ahogy a „staay-at-home”részvényekből egyre inkább áramlik át a tőke a válság alatt leginkább megsebzett részvényekbe. Ez nem meglepő, hiszen nagyon elhúztak a tech papírok, de mivel a ralit eddig is a tech szektor hajtotta, feltehetően akkor tud majd nagyobb lendületet venni a piac ha megtörténtek a szektorok közötti rotációk és új erőre kapnak a technológiai szektor papírjai.

100 millió amerikait olthatnak be 2021 első negyedévének végéig

Tegnapi hírek szerint jó eséllyel akár 100 millió amerikai is megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást 2021 első negyedévének végéig – mondta Dr. Moncef Slaoui. Ennek a hírnek láthatóan örülnek a befektetők elnézve a határidős indexek eddigi reakcióját.