2024 július 25

Növekvő aggodalom a Brexit miatt

A vezető indexek kivétel nélkül eséssel indították a napot és jelenleg is negatív tartományban vannak. A DAX -0,22%-os, a CAC -0,7%-os, míg az FTSE -0,5%-os esésben van jelenleg. 

Boris Johnson Brüsszelbe utazik majd, hogy válságtanácskozást folytasson az európai vezetőkkel, és megpróbáljanak előre lépni a Brexit megvalósulása utáni kereskedelmi helyzetről.

Itt többek között a halászatot, az export-import kérdést fogják megvitatni, mivel az érdekellentétek miatt, ezeken a területeken nem született még döntés, pedig vészesen közeleg 2021.

A negatív hangulatot tovább fokozza, hogy az erősebb tél közeledtével a vírusos megbetegedések, főként a koronavírus, terjedése vészesen felgyorsult. A lezárások miatt az európai országoknak számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy lassan helyreállás várható a gazdaságban, mint mondjuk Amerikában.

A jó hírek közé tartozik, hogy a Pfizer által fejlesztett vakcina végre bevetés alatt áll, és az első angol lakosok már meg is kapták. Ez adhat egy kisebb lökést a piacoknak, amennyiben a beoltottak számának folyamatos növekedésével a fertőzöttek száma folyamatosan csökken majd.

Továbbra is kérdéses marad azonban., hogy a magyar miniszterelnök által megvétózott fiskális stimulius milyen módon kerül be a gazdaságba, azonban bármilyen formában való megvalósulás pozitív hatással lehet a piacokra. 


Forrás: investing.com