2024 július 18

Bitcoin árfolyam – Bika piac trendvonalát súrolja a kripto, itt a vég?

A Bitcoin árfolyam (BTC) csökkenése egyre gyorsult, mivel a legnagyobb kriptovaluta már harmadik egymást követő napon esett, és a 200 napos egyszerű mozgóátlag (SMA) alá esett, ami a hagyományos és a kriptopiacok hosszú távú árfolyam-trendjeinek jó mutatója.

A kriptovaluta Július 4.-én az európai órákban az átlag 58.492 dolláros szintje alá csúszott, 57.300 dollár alá, egy olyan árfolyamra, amelyet utoljára május 2-án látott a TradingView grafikonplatform adatai szerint.

Forrás: TradingView

Azokról a piacokról, amelyek folyamatosan a 200 napos átlag alatt kereskednek, azt mondják, hogy csökkenő tendenciában vannak, míg az átlag felett kereskedők bikának számítanak. A BTC októberben emelkedett túl a 200 napos SMA-n, amikor az átlagérték 28 000 dollár volt. A kitörés – amelyet az amerikai bitcoin ETF-re vonatkozó várakozások tápláltak – előkészítette az utat a márciusra 70 000 dollár feletti rekordmagasra emelkedő rallyhoz – írja a CoinDesk.

Amerikai kamatláb befolyásolja a bitcoin árfolyamot

A bitcoin árfolyam mozgásának egyik tényezője az amerikai kamatláb. Ahogy a kamatok csökkennek, úgy nő a kockázatosabb befektetések, például a kriptovaluták vonzereje. A Federal Reserve szerdán közzétett üléséről készült jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Jerome Powell elnök vezette döntéshozók nem akarnak kamatot csökkenteni, amíg nem jelennek meg olyan adatok, amelyek nagyobb bizalmat adnak nekik abban, hogy az infláció tartósan a 2 százalékos cél felé halad. Ez akár már holnap bekövetkezhet, amikor a munkaügyi minisztérium közzéteszi a júniusi nem mezőgazdasági foglalkoztatottakra vonatkozó adatokat.

„Úgy véljük, hogy Jerome Powell sólyomjellegű megjegyzései és a folyamatos eladási nyomás valószínűleg 52.000-ig nyomja le a BTC-t” – írta Valentin Fournier, a brn tanácsadó cég digitális eszközökkel foglalkozó elemzője egy e-mailben. „Azonban azt javasoljuk, hogy ezt tekintsük vásárlási lehetőségnek, mivel a kriptovaluták körüli javuló szabályozások és az USA-ban az infláció lehűlése még nem teljesen beárazva, és valószínűleg erős lendületet adnak, amint a befektetők a hosszabb távú jövőképre helyezik át a hangsúlyt”.”

Kifullhat az eladás

Az eladás kifulladhat, ha a bérszámfejtési adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac júniusban gyengült. Az előrejelzés szerint a szám 195 ezerrel nőtt a bérszámfejtők száma. Ez az FXStreet szerint jelentős lassulást jelent az egy hónappal korábbi 272 ezerhez képest. Az előrejelzések szerint a munkanélküliségi ráta változatlanul 4,0%-on maradt. Míg az átlagos órabér az előrejelzések szerint 3,9%-ra lassult az egy évvel korábbi 4,1%-ról.

A bikapiaci folyamatot az októberi és januári mélypontokat összekötő emelkedő trendvonal azonosíthatja. A BTC legutóbbi, a 200 napos vonal alá történő áttörése a bikapiaci trendvonal 57.590 dollárnál húzódó támaszára helyezte a hangsúlyt.

Egy e szint alatti zárás (éjfél UTC) további eladásokhoz és lefelé irányuló bitcoin árfolyam mozgáshoz vezethet, mivel a kereskedők gyakran használják a trendvonal-bontásokat indikátorként a kereskedési döntések meghozatalához.

Fournier nincs egyedül azzal, hogy további csökkenést lát. Alex Kuptsikevich, az FxPro vezető piaci elemzője szerint az árak rövid távon akár 51 500 dollárig is lecsúszhatnak.

„A jelenlegi helyzetből 12%-os esés 51,5 ezer dollárig (februári konszolidációs terület) valószínűbb, mint ugyanekkora növekedés 65,8 ezer dollárig (50 napos MA)” – mondta Kuptsikevich egy e-mailben.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!