2023 január 27

Bezzeg a németeknek sikerült Katarral

 

Mint ismeretes Németországnak sürgősen gázra van szüksége az oroszországi szállítás hiányának pótlására. Ezért is annyira fontos, hogy Katar most folyékony folyékony gáz szállításával lép be az üzletbe. A tervek szerint 2026-ban kezdődnek kezdődnek meg a szállítások.

A katari energiaügyi miniszer is megerősítette, hogy a Qatar Energy óriásvállalat megállapodást kötött a németországi cseppfolyós gáz szállításáról. A gázt a Conoco Phillips amerikai cégnek kívánják eladni, amely Brunsbüttelbe szállítja azt – nyilatkozta a miniszter a szerződés aláírtán a katari fővárosban, Dohában. A szállítás a tervek szerint 2026-ban kezdődik, és legalább 15 évig tart. Évente legfeljebb 2 millió tonnát kell szállítani.

A Qatar Energy más német cégekkel is tárgyal gázszállításokról. Az energiaügyi miniszer hangsúlyozta: ,,Jó kapcsolatunk van a német cégekkel és a német kormánnyal”. A most megkötött megállapodáshoz a gáz az Öböl-menti állam partjainál fekvő két katari North Field East és North Field South gázmezőről származik.