2024 február 28

Az agilitás mint kulcsszó

Korábban csak az álláshirdetések szövegezésében lehetett találkozni az agilis vagy az agilitás szavakkal, és ez csak a munkavállalótól megkövetelt feltételek egyike volt. Akkor még szó sem volt arról, hogy a cég, a szervezet legyen agilis. Miért is lett volna, hiszen a régi, jól bevált tekintélyelvű, hierarchikus és hagyományos felépítés tarolt a piacon. Cégvezetők dicsekedtek el azzal, hogy minden döntés náluk összpontosul, ők osztják ki a feladatokat, és bizony jaj annak, aki nem végzi el, vagy nem úgy.

Ezzel szemben viszont beköszöntött a harmadik évezred, elterjedtté, sőt, nélkülözhetetlenné vált az internet, és ezzel együtt a változás lett az egyetlen dolog, ami állandó maradt. Így aztán a kényelmesen megszokott működési elveknek is búcsút kellett inteni akkor, ha valaki szeretett volna továbbra is versenyben maradni.

Ezt is tanulni kell!

Mint ahogy minden mást is, úgy az agilitást is el kell sajátítania nem csupán a vezetőknek, hanem az egész szervezetnek. Erre kitűnő lehetőséget biztosítanak a Szinergia Kft. agilis képzései, amelyeken el lehet sajátítani ennek az új hozzáállásnak és működési elvnek az alapjait és a mikéntjét.

Az agilitás nem más, mint a változásra, alkalmazkodásra való képesség, amely magában foglalja azt, hogy az illető képes cselekedni azért, hogy a kialakult helyzetet orvosolja, megoldja, javítsa.

A mai folyamatosan változó világban mindezekre valóban szükség is van, hiszen az üzleti életben a feltételek és a körülmények őrült tempóban módosulnak. Ilyenkor kell képesnek lenni gyorsan reagálni, amit a megfelelő tudás birtokában meg is lehet tenni.

Már eleve a projektekben való gondolkodás is ennek az egyik eleme, hiszen el is szakad a hagyományos vezetési és működési stílustól. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az agilis működés során megjelennek az olyan szakmai kifejezések és jelenségek, mint a product owner (a megrendelői igények feltárásáért felelős személy), a scrum master (mintegy ceremóniamesterként fogja össze a különböző csapatokat a hatékony működés érdekében) vagy sprint tervezés (ahol 1-4 hetes időszakokra terveznek), akkor máris látható, hogy miben másabb egy agilis szervezet.

Mostantól akkor mindenkinek agilisnek kell lennie?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mindenkinek agilisnek kell-e lennie. A válasz természetesen az, hogy nem.

Egyrészt nem is minden vállalat képes erre a lépésre, másrészt nem is mindenkinek van rá szüksége. Akadnak olyan szervezetek, ahol a hagyományos működési modell tökéletesen beválik, szükségtelen bolygatni a szálakat.

Nem csupán egy módszer, egy komplett gondolkodásmód!

Ahogy már fentebb is említettük, itt nem csupán egy-egy módszerről van szó, hanem egy komplett gondolkodásmódról. Arról, hogy hogyan állunk hozzá a változásokhoz: ellenséget látunk bennük, amit le kell győzni a megszokott eszköztárral, vagy lehetőséget arra, hogy jobban működjön a cégünk, többet és minőségibbet nyújtsunk a vásárlóknak, megrendelőknek, ügyfeleknek.