2024 április 22

A koronavírust csak Unicummal lehet bírni?

A magyar parkett egyik jellegzetes szereplője a Zwack Nyrt. A történelmi hagyományokkal és kultúrával rendelkező cég a Budapesti Értéktőzsdén prémium kategóriában foglal helyet. Nem is gondolnánk talán elsőre, de egy 32,5 milliárd forintot érő cégről van szó, amelynek 2.000.000 darab részvényét már 1993 óta jegyzik a magyar tőzsdén. Az irányítási jog a Zwack családnál van, 50 %+1 részvényt birtokolnak ugyanis. A cég vezetésének jó része is a család tagjaiból kerül ki. Az árfolyama nagyon stabil, a koronavírus-járvány hatására körülbelül 10 %-ot esett mindösszesen, de az elmúlt 5 évet vizsgálva is nem sokkal több, mint 20 %-os sávban mozgott az unicumáról híres vállalat árfolyama.

A Zwack részvények vonzósága az osztalékban rejlik, ugyanis kiemelkedő osztalékhozamot szokott biztosítani a részvényesek számára a papír. A 2018-as év után ez 1300 forint volt, azonban a 2019-es év után is fizetett osztalékot a cég, 610,5 millió forintot. Ez részvényenként mindössze 305 forint körüli osztalékhozam, ami már egyáltalán nem túl vonzó, azonban mindenképpen jobb a legtöbb vállalatnál látható 0 forintnál az idén.

Forrás: www.bet.hu

Ahogy a legutóbbi gyorsjelentés legfőbb számait láthatjuk, veszteséges volt 2020 második negyedévében a vállalat, 32 millió forintos mínuszt ért el az előző év hasonló időszakában tapasztalt 231 millió forintos haszonhoz képest. A cég árbevétele is körülbelül negyedével esett. Látható, hogy az alkoholos italok gyártásában jeleskedő Zwackot is megviseli a válság, azonban az árfolyama igen stabil. Ennek egyik oka lehet, hogy 24 százalék a közkézhányad, ami igen kicsinek nevezhető. Mindenestre úgy látszik, a Zwack továbbra is képes megőrizni stabil, osztalékfizető részvényi mivoltját.

Forrás: www.bet.hu