2024 április 22

Amerika kilőtt, Európa stagnál

DAX

A frankfurti értéktőzsdén 0,3 százalék körüli csökkenéstörtént, mely a nemzetközi hangulatnak is betudható. A legnagyobb csökkenést felmutató cég a Bayer, melynek 3 százalékkal esett az árfolyama. A német gyógyszergyártó papírjaiban óriási a volatilitás, így várhatóan nagy mozgás lesz a továbbiakban is. A mai növekedést a múlthéten egy nagyobb zuhanás előzte meg. A legnagyobb forgalom a Deutsche Bank papírjaiban volt, mely másfél százalékos elmozdulást hozott pozitív irányban.

FTSE

Az angol piacokon 0 százalékhoz közelít a stagnálás, de a brexit körüli kérdőjelek miatt továbbra is feszültség vannak a brit piacon. A legnagyobb forgalmat elérő Lloyds Banking árfolyama 0 százalék feletti erősödésben van.

USA

Az Egyesült Államokban nagy feszültséget okozott a múlt héten, hogy Trump elnök elkapta a koronavírust, de a hétvége során a világ legerősebb gyógyszereivel úgy néz ki, hogy sikerült leküzdenie a betegséget. Tegnap este ójabb kavarást okozott a piacokon, mert egy twitter posztjában elutasította a gazdaság stimulásáló fisklási csomagot.

Az S&P 500 negatívan kezdte a mia kereskedést, de az elnök posztját követő viták majd későbbi stimulus ajánlások mind két fél részéről azt eredményezték, hogy a piac nyitáskor már rakétaként lőtt a magasba. A legnagyobb forgalma az American Airlinesnak van eddig, mely 3,5 százalékot emelkedett a nyitás óta.

A Nasdaq ma is gyengébben teljesít, mint a hagyományosabb cégeket tartalmazó index társai. Kissé irónikus. hogy a harmadik legnagyobb forgalom egy Los Angelesi rádió papírjaiban van, de továbbra sem kerül be a fenti indexbe. A technikai elemzésekről mai korábbi cikkünkben olvashat, ahol részletesen leírtuk az indexek veszélyes jelzéseit.