2024 február 28

A hőlégballonos repülés felejthetetlen élménye

Ég és föld között lebegni egy hatalmas kupola alatt, a végtelen tájban gyönyörködve elképesztő élmény. A hőlégballonozás semmihez sem hasonlítható tapasztalás, melynek van egyfajta különleges varázsa. Nem csoda, hogy sok férfi itt teszi fel a nagy kérdést szíve választottjának.

A Meglepkék.hu repülős élményei között természetesen megtalálod a hőlégballonos programokat is. Az alábbiakban alaposabban bemutatjuk ezt a közlekedési formát, melyet oly sokan kedvelnek.

A hőlégballonozás története

Mielőtt még komolyabban elmerülnénk a témában, először egy kis történelemóra keretein belül ismerjük meg a történetét a kezdetektől. A legrégebbi repülési formának tekinthető, méghozzá olyannyira, hogy a repülőgépet 120 évvel megelőzte. Az első sikeres hőlégbalonnal való levegőbe emelkedésre 1783-ban került sor.

A feltalálók a Montgolfier fivérek voltak, akik Franciaországban Annonay városában kísérleteztek papírból és szövetből készült zacskókkal. Arra jöttek rá, hogy ha a zacskó szájához lángot tartanak, akkor az megtelik levegővel és felemelkedik. Végül építettek egy hatalmas papírral bélelt selyemballont, melyet aztán az említett év június 4-én a magasba emeltek. A becslések alapján 1600-2000 méterre emelkedett a ballon.

A következő alkalommal, szeptember 19-én Versailles-ben már utasok is voltak a fedélzeten, még pedig egy kacsa, egy kakas és egy bárány. Az első emberrel történő repülésre november 21-én került sor.

A hőlégballon felépítése

Érdekesség, hogy a különféle méretben és formában készülnek. Némely típusok speciális, áramvonalas formával és kisebb mérettel rendelkeznek, ezek a versenyzésre szánt darabok, melyekkel gyorsabban lehet ereszkedni és emelkedni.

A legfelső rész a kupola, vagyis maga a ballon, mely magában tartja a meleg levegőt. A mai modern típusok minimális légáteresztő képességgel és nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek. Sőt, vannak lángálló anyagból kialakított típusok is.

Az égő mondhatni a hőlégballon lelke, hiszen ennek segítségével lehet felmelegíteni a kupolában található levegőt, illetve a repüléshez elengedhetetlen felhajtóerőt.

A kosár maga az utastér, ahol az utasok mellett található a pilóta és a gázpalackok. Ez változatos méretű lehet, vannak egyszemélyes és igazán nagy, harminckét személyesek is.

Hasznos tudnivalók

A hőlégballonozás eleinte félelmetesnek tűnhet, azonban érdemes tudni, hogy ez az egyik legbiztonságosabb repülési forma, mert alig van benne elromlásra hajlamos kütyü.

A repülés nagymértékben időjárásfüggő, ugyanis szeles, esős időben tilos felszállni. Csak jó látási viszonyok között, szélcsendes, csapadékmentes időben szabad a levegőbe emelkedni.

Sokan úgy vélik, hogy odafent biztosan hideg van, így alaposan fel kell öltözni. Ez azonban nem így van, sőt felszálláskor a kupola felfűtése miatt biztosan meleged lesz!