2024 július 25

A gin készítésének kulisszatitkai

Mik lehetnek a gin készítésének azok az érdekességei, amelyekkel már a puszta kíváncsiság kedvéért is izgalmas dolog megismerkedni? Milyen összetevők kerülhetnek az italba, hogy történik a készítés folyamata?

A műfajt kedvelők legnagyobb örömére utánajártunk ezeknek a kérdéseknek. Természetesen azért, hogy kerek egész cikket formáljunk belőlük, és talán némi kedvet is csempésszünk a bejegyzésbe a jóízű kortyoláshoz. Jó olvasást kívánunk!

Melyik a gin legfőbb összetevője?

A témában járatosnak számító személyek valószínűleg kapásból rávágják, hogy a borókabogyó. Ami tökéletesen igaz. Érdekesség, hogy a kitaláló Dr. Franciscus Sylvus vesebetegségben szenvedők vérét szerette volna tisztítani az ital segítségével.

A holland vegyész 16. századi ténykedése is kellett ahhoz, hogy például az iDrinks gin arzenálja ennyire széles körű lehessen manapság. A legfőbb összetevőre egyébként hűen utal, hogy maga a név franciául „borókát” jelent.

Nyugodtan ki lehet azt jelenteni, hogy manapság az egyik, ha nem a legnépszerűbb alkoholos italról van szó. Amelyet bárokban, szórakozóhelyeken, házibulik alkalmával vagy csak puszta kedvtelésből is sokan fogyasztanak előszeretettel.

Mi az, ami a gin készítéséhez elengedhetetlen?

Egyrészt az árpa vagy a rozs, amelyek az ital alapját biztosítják. Nem hiányozhat a készítés folyamatának első lépése, az erjesztés sem. Szintén kihagyhatatlan lépcsőfok a lepárlás, melyet követően vizet adnak a nedűhöz.

Hogy miért? Ennek köszönhetően tudják elérni a kívánt térfogat szerinti ideális alkoholszintet. Természetesen többféle opció létezik ezen a ponton, lepárló manufaktúránként eltérő gyakorlatokkal lehet találkozni.

Az igazi varázslat, avagy a fűszerezés ezután következik. Itt nyerhet teret a kreativitás, amelynek eredményeként olyannyira fenomenális verziók születnek. Végül a palackozási folyamat van még hátra, hogy a ginek kereskedelmi forgalomban is elérhetőek legyenek.

Milyen speciális összetevők kerülhetnek még elő a készítés során?

Kreatív megoldásnak számít a koriander hozzáadása. Kiválóan működik, a boróka után nem véletlenül a második leggyakoribb fűszernövény a műfajban. Szintén bevált gyakorlat az angyalgyökér hozzáadása.

Hozzáadott értéke, hogy egy leheletnyi édes könnyedséget kölcsönöz magának az italnak. Citromot is gyakran ízlelhetnek azok, akik szívesen kísérleteznek a kategória jobbnál jobb párlatainak kortyolásával.

A citrom fanyarságot, élénkítést, jóleső finomságot biztosít a tökéletes összhatáshoz. Hasonlóképp jól harmonizál az ízvilággal a narancs, úgyhogy ennek jegyében sok lepárló szárított narancshéjat is alkalmaz a folyamat keretei között. Végül a fekete borsot kell még megemlíteni, merthogy szintén egy gyakorta használt összetevőnek számít.