2024 április 22

3 részvény, ami a várakozások ellenére nagyot ment

A választás győztesei között, most kizárólag a részvényeknél maradva, volt 3 abszolút győztes, akinek a teljesítménye váratlan volt.

Az első ilyen részvény az Uber, melynek részvényei hatalmas réssel nyitottak hétfőn, és több, mint 15%-ot emelkedtek egy nap alatt. Kalifornia államban több eljárás is indult az ilyen transzporttevékenységeket végző cégek ellen, mint az Uber, amit elsősorban a korábbi adminisztráció kezdeményezett. Joe Biden megválasztásával azonban az ágazat regulációja várhatóan kevésbe lesz szigorú, ami kedvezett a részvényáraknak.

A második ilyen részvény a United Health. Várható volt az egészségügyi szektor ugrásszerű növekedése egy Biden győzelem esetén, mivel a teszteléshez szükséges felszereléseket az összes cég tudná gyártani, míg a vakcinát csak a nagy kapitalizációjú, vagy a Trump adminisztráció által megtámogatott cégek. Eltervezett irány, illetve csak a vakcinafejlesztésre fókuszáló politika mellett Trump újraválasztása esetén az egészségügyi szektor rövid- és középtávon mindenképp gyengélkedett volna, így viszont kedvező hatású irányt vehet.

Mindezek ellenére ez a részvény nem a Biden győzelem miatt emelkedett, hanem az általa emlegetett blue wave elmaradása miatt, mivel elemzők szerint csökkentené a cég bevételét, és a szektor nagyvállalatai közül a Biden regulációnak a legrosszabb hatása a United Healthen lenne.

És végül a harmadik meglepetés a Facebook. A választási eredmények után több, mint 10%-ot emelkedő részvény elsősorban arra a reményre emelkedett, hogy a Biden adminisztráció kevésbe fogja regulálni a social media szektort.

A Trump adminisztráció alatt a cég folyamatos vizsgálatokat kapott az FTC-től, ami megmutatkozott néha az árfolyamban is.


Forrás: investing.com