2024 július 13

Reggeli Hírlevél – 2020.11.25

Belföld

Felpattant a BUX árfolyama

Az utóbbi napok oldalazása sejtetett egy komolyabb kitörést, és ez tegnap meg is érkezett, hiszen komoly forgalom mellett közel 2%-ot emelkedni az index, ezzel pedig már a 39000 pontos szint is közel került. Az optimista nemzetközi hangulat az emelkedés egyik legfőbb letéteményese, és egyelőre úgy tűnik, hogy a vakcinák kapcsán főként jó híreket kapunk, így a további emelkedésnek sincs komoly akadálya.

MOL: stabilan 2000 felett

Egymást követő második napon zárt 2000 forint felett a MOL részvények árfolyama, ezúttal 2070 forinton, ami közel 3%-os emelkedést jelent napon belül. A forgalom élénk volt, így akár a további emelkedés sincs kizárva, a technikai kép is kedvező a vevők számára.  

Folytatódhat a Richter emelkedése?

Egyelőre úgy tűnik, erős próbálkozást tesz a Richter árfolyama arra, hogy áttörje a 7000 körüli ellenállást, hiszen napon belül 1%-os emelkedést produkálva 7090 forinton zárt a jegyzés. Saját részvényeket is vásárolt a vállalat, ez is hajthatta fel az árat, de mostani optimista hangulatban meglepő lenne, ha nem folytatódna az emelkedés.  

Tovább oldalazik a forint

Eseménytelenül telt a magyar deviza tegnapi napja, technikai szempontból azonban aggasztó lehet, hogy az EMA(50)-es mozgóátlag és a középső Bollinger-szalag is az árfolyam alá került, amik a gyengülésnek lehetnek támaszai. Az euróval szemben 360,89-en, a dollárral szemben 303,45-ön zárt a forint.

Külföld

30 000 pont felett a DOW!  

Kitartott az érték alapú vállalatok ereje, ami 30 000 pont fölé, mindenkori csúcsra emelte a DOW JONES indexet. 30 043,61 pontig emelkedett az index értéke 1,51%-ot erősödve. Az S&P500 3 635,77 ponto zárt 1,63%-os emelkedéssel. Ugyan a value papírok húzták a piacok, a Nasdaq100 is jól teljesítette tegnap. 12  076,22 ponton, 1,45%-kal feljebb zárt az index értéke a hétfői záró értékhez képest.

Rákapcsolt a Tesla  

Folytatta az emelkedést a Tesla miután hétfőn először zárt 500 dollár felett. Joe Bide tegnap azt nyilatkozta, hogy elnöki szerepkörének első 100 napjában kiemelt hangsúly szeretne fektetni a bevándorlással kapcsolatos kérdésekre és a környezettudatosságra. Vélhetően további löketet adhat a bejelentés az elektromos autógyártók részvényeinek.

Folytatódhat az őrület a kannabisz részvényekben?  

Tegnap jelentős pluszban nyitott több kanadai marihuána részvény is. Az Aurora Cannabis részvénye pre-marketben 45%-os pluszban is voltak. Nem csak a kanadai papírok emelkedtek, szinte az iparágban tevékenykedő összes cég 5% feletti pluszban zárt, reménykedve Joe Biden dekriminalizációs törekvéseiben.

Tovább esett az arany

1800 dolláros szintnél zárt az arany árfolyama, pontosan 1804,6 dolláron, amely a 200 napos mozgóátlagok alatt található. Amennyiben a hét hátralévő részében is az átlagok alatt zár az árfolyam, könnyen megindulhat az 1700 dollár irányába.

Új lokális csúcson az olaj ára!

A napok óta tartó olajár emelkedés új fokozatra kapcsolt tegnap. A WTI árfolyama új lokális csúcsra, 44,91 dollárra emelkedett, 4,25%-os szárnyalást követően. Ez a vírus előtti szinteket jelenti, ami a vakcina hirek miatt alakulhatott ki, annak ellenére, hogy Biden energiapolitikája teljes mértékben a megújuló energiaforrásokra épül.