2024 február 29

13 nap van hátra a választásig – Mi van ha Trump nyer?

A Wall Street nagy elemző házai az nyár folyamán és a szeptemberi időszakban végig arra építettek, hogy Biden támogatottsága olyan magas Trump elnökéhez képest, hogy a győzelem szinte borítékolható. Természetesen biztosat senki sem mer mondani egy olyan komplex és bonyolult választási eseményben, mely a világ legnagyobb GDP-jét előteremtő ország következő négy évét határozza meg. Azóta a legfrissebb kutatások szerint Trump csökkenteni tudta a lemaradását, de ennek ellenére a felmérések továbbra is Biden-t hozzák ki győztesnek.

Milyen célokat követnek?

Az amerikai elnök személye sok szakértő szerint szinte jelentéktelen, hisz az ország egy kiválóan működő kapitalista demokrácia, ahol a szakértők és a piaci folyamatok határozzák meg a gazdaság irányát. A valóságban a két jelölt teljesen más gazdasági tervet épített az ország vezetéséhez. Trump elképzelése szerint továbbra is fontos alacsonyan tartani az adókat, a környezetvédelmet háttérbe lehet szorítani és kevésbé szükséges a külső partner országokkal való kapcsolatokra építkezni. Joe Biden volt alelnök koncepciója az ellenkezője ennek. Ő meghirdette a „Green New Deal” elnevezésű környezetvédelmi programot és pártja nagyban elítéli a tech ipar monopóliumot élvező cégeinek gazdasági viselkedését.

Donald Trump az ország 45. elnökeként elhíresült arról az elképzelésről, hogy a világ összes országa hátrányos üzleti megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal, így a velük való kapcsolatot leépítette. A megválasztása után az egyik első nagy eredménye a 2015-ös Párizsi klímaegyezményből való kilépése volt. Ezt követően a NATO tagországait utasította arra, hogy nagyobb összeget kell a saját védelmükre fordítani, mert az USA nem védi meg őket minden esetben. Ezt 2020-ban azzal koronázta meg, hogy harmadára csökkentette a Németországban 1945 óta állomásozó katonáknak a számát. A 4 éves vezetése alatt végig kiemelt hangsúlyt fektetett a Kínával való kereskedelmi háborúra és büszkén támogatta a Mexikó és USA közé felépítendő falat. Idén kiléptette az USA-t a WTO-ból és elvette az amerikai támogatást a WHO-tól.

Joe Biden ezzel szemben lelkes támogatója minden olyan szervezetnek, melynek célja a globalizációval járó országok közti kapcsolatok építése. Sokszor említésre került az adó rendszer átalakítása, melyről megoszlanak a vélemények az egész USA területén. Az alap különbség a két ember közt, hogy míg Trump sokszor önfejűen hoz döntéseket, addig Biden javaslatai mögött a demokrata párt álláspontja jelenik meg. A párt fő célja, hogy szűkítse a lakosság vagyoni helyzetében meglévő egyre nagyobb különbségeket. Céljai között ott van az egészségügy megreformálása és az Obama Care vissza hozatala. Biden tervei között nem szerepel a piacok növekedési ütemének lassítása, erre remek példa, hogy az elmúlt hónap főtémája az újabb stimulus csomag elérése is a demokraták támogatásával indult, melynek célja az emberek fogyasztási szokásainak visszaállítása a recesszió előtti időre.

Hogy áll a csata?

Az amerikai választások különlegessége, hogy az emberek szavazata nem közvetlenül támogatja a jelölteket, hanem minden tagállamnak X mennyiségű elektora van, mely elektorok azt a jelöltet támogatják, amelyik többséget szerzett az adott államban. Ennek a rendszernek tudható be az is, hogy a 2016-os választások győztese 2 millióval kevesebb szavazatott kapott, mint a vesztes fél.


Click the map to create your own at 270toWin.com

A térképen látható, hogy egyes tagállamok hány elektort küldenek a választásra. A weboldal neve a győzelemhez szükséges elektorok számát jelzi. A térképen látható továbbá a jelenlegi felmérések eredménye, mely szerint Biden-nek 20 elektori szavazattal több van, mint a szükséges. Ezeket a becsléseket azért kell finoman kezelni, mert 2016-ban Hillary Clinton volt külügyminiszternek legalább ekkora esélyt adtak a győzelemre.

A jelenlegi csatatér államokban az állás szorossá vált a felmérések szerint, és a különbség egészen 3,9 százalékosra csökkentek. Így Biden-ra szavazók aránya 49,1, míg Trump-ra 45,2. Egy héttel ezelőtt még 5 százalékkal tudott vezetni a demokrata jelölt. A visszaesés oka feltehetően Trump gyors felépülése a koronavírusból és az azonnali visszatérés a tömeg előtti beszédekhez. Az egész országot tekintve a társadalomban 8,6 százaléka becslik Biden előnyét, ami magasabb Hillary Clinton 2016-os előnyénél.

Milyen részvényeket vegyek ha Trump nyer?

Cikkünk legfontosabb része minket befektetőket nézve, hogy hogyan profitálhatunk a váratlan esemény bekövetkeztéből. A Wall Street alapkezelői már megkezdték a tőkék kivonását a piacokról, de a kivonás mértéke elmarad az elmúlt 30 választás átlagos kivonásaiból. A választások előtt jellemzően csökkentik a részvény kitettségüket az ilyen alapok ezzel csökkentve kockázatukat és ezzel lehetővé teszik az új helyzet esetén fellépő átsúlyozási szükségletet.

ExxonMobil

A jelenlegi elnök nagy hangsúlyt fektet a már meglévő energiafelhasználási szokásaink előnyben részesítése. Amerikában elterjedt megnevezés a Big Oil, mely az olyan óriás olajkitermelőket és finomítókat jelölik, melyek több évtizede piacvezetői szerepben lobbizhatnak a politikai körökben. Az Exxon mindent megtett annak érdekében, hogy kellő stabilitással átvészelje a koronavírus okozta kereslet csökkenést. 10 milliárd dollárral csökkentették idén a kiadásaikat és az évi 14 milliárdos osztalék kifizetésről is lemondtak a vállalat fejlesztése érdkében.

Jazz Pharmaceuticals

Trump különös hangsúlyt fektet a gyógyszerárak csökkentésére, melyben a Jazz ticker alatt futó vállalatt a leginnovatívabb megoldásokat hozta a piacra. Az ír cég fő célja, hogy olyan márka nevet építsen magaköré, hogy minden gyógyszer típusból az ő termékét válasszák a vásárlók. Az elmúlt években azzal tudtak óriási növekedésre szert tenni, hogy drága gyógyszereket tudtak reprodukálni sokkal olcsóbb áron. A cég nagy támogatásnak fog örvendeni, amennyiben Trump elhozza a győzelmet.

Etsy

A nemrég piacra lépett vállalat egy olyan online webáruházat üzemeltett, mely nagyban hasonlít az Ebay vállalati struktúrájára. A különbség abban rejlik, hogy az Etsy olyan szektorok termékeit forgalmazza, melyek többnyire egyedi gyártást igényelnek. Trump győzelme esetén újabb adócsökkentések várhatóak a vállalati szférában ezzel növelve az Etsy-n hirdető kis- és középvállalatok nyereségrátáját. Az Etsy egy olyan növekvő vállalat, melynek növekedési üteme az elmúlt évben nagyot emelkedett, de még messze nem nőtt akkorára, mint az elemzőik várják.

Facebook

A tech óriás nem Trump kedvenc közösségi platformja. bizonyára sokan gondolnánk, hogy a legjobb vétel Trump győzelme esetén a Twitter, azonban a Facebook más szempontok miatt mondható jó választásoknak. A világ legnagyobb közösségi platformja ellen többször is felemelte hangját a demokrata párt. Véleményük szerint az olyan tech óriások monopol helyzete veszélyezteti a szabad piac működését és korlátozza az emberek döntési szabadságát. Ezen problémát az ilyen vállalatok feldarabolásával oldanák meg, mely nagyot csökkentene többek közt a Facebook értékéből is. Trump győzelme esetén ez a veszély nem fenyeget, mert a republikánusok sosem emelték fel hangjukat az ilyen szervezetek ellen.