Az olajról szóló hírek háttérüzenete – újra 125 dollár lesz az olaj

Az mellett, hogy az OPEC szenved a kitermelt mennyiség emelésében, az Egyesült Államok továbbra is eladásra kínálja a stratégiai tartalékait. Ezekben a látszólag egymástól független jelentésekben van valami nagyon fontos közös. Mindkettő egyértelműen azt sugallja, hogy a globális szintű ellátási hiány küszöbén állunk. Ehhez hozzádobva, hogy Oroszország olajexportja mintegy napi 2,4 millió hordóval csökkenhet az EU embargó decemberi hatálybalépése után, az olajhiány többé-kevésbé elkerülhetetlenné válik. A kereslet az év eleje óta ellenált a rengeteg változásnak. Hiába kerültek 100 dollár fölé az árak, még ez sem tudta megfékezni a vásárlói igényeket. Mostanra az árfolyam kissé megnyugodott, azonban az embargó előtt még mindig van két hónapunk. Amint ez élesbe lép, az árak elkerülhetetlenül is meg fognak ugrani, hiszen az eddig is foghíjas kínálat még korlátozottabbá válik. További aggodalomra ad okot, hogy a stratégia tartalékokból történő kiadás is be fog fejeződni, illetve az eddig kiadott több millió hordó olajat majd újra kell tölteni.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint a készletszint további 7 millió hordóval csökkent a szeptember 16-ig tartó héten, azaz 427 millió hordóra. Ez a szám volt a legalacsonyabb készletszint 1984 óta. Az ellátási sokk elkerülhetetlenül is érkezik Európába, ha az Egyesült Államok nem tud besegíteni. Ehhez adjuk hozzá az Egyesült Államok olajtermelésének mindössze mérsékelt növekedését és az iparági vezetők nyilatkozatait, miszerint az Egyesült Államok nem tudja megmenteni Európát, és a helyzet máris életbevágóvá válik.

Egy olajellátási sokk küszöbén állunk – komoly mértékben drágulhat az üzemanyag

Az Aramco vezérigazgatója a hét elején kijelentette, hogy az elmúlt évek alulbefektetései tönkretették az egyensúlyt az olajpiacon a kínálat és a kereslet között. E kijelentés fel kellett volna, hogy nyissa a szemünket, ehelyett az ENSZ főtitkára ismét az olajipart hibáztatta a rekord magas nyereségek miatt, és sürgette a kormányokat, hogy ne hagyják ezt annyiban.

(www.shutterstock.com)

Nehéz hónapok előtt állunk, és a széthúzás csak nehezíti a túlélést. Eközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének termelési hiánya a múlt hónapban elérte a napi 3,58 millió hordót, ami a globális kereslet mintegy 3,5 százalékának felel meg. Ez komoly problémát jelent, amelynek hatása még nem látszik a piacokon, hiszen a recessziós félelmek okozta keresletcsökkenés továbbra is ellensúlyozza a kínálatbeli hiányt. A piacok egy nagyon erős recesszióra számítanak. A magas infláció miatt a központi bankok egyre nagyobb mértékben emelik az irányadó kamatot, ezzel lassítva a gazdaságok fejlődését. A nyersolaj referenciaértékek ezen a héten is nagyon volatilisek voltak, de péntekre, heti viszonylatban egy nagyon enyhe profitot fel tudtak jegyezni. Ez az érték sokkal magasabb is lehetett volna, ha az utolsó napon nem szakad be a piac. A Brent értéke végül 85,56 dolláron zárt, míg a WTI éppen, hogy a 80-as szint alatt maradt. A növekedésben a dollár gyengülésének is nagy szerepe volt, amely 20 éve nem látott szintekről fújt visszavonulót a hét második felében.

Az OPEC+ így tudja felnyomni újra az árakat

Az elmúlt hetekben az OPEC nyilvánosan is kimondta, hogy szeretné a hordónkénti árfolyamot 90 és 100 dollár között látni. Érkeztek már olyan hírek, hogy ennek érdekében a termelésüket csökkenteni fogják. Még nem tartották be ígéretüket, de már a hír hatására is pár napra megfordult a piaci szentiment. Nagy kérdés, hogy mekkora változásokat hozna egy esetleges termeléscsökkentés. Előfordulhat, hogy nemsokára meg is tapasztaljuk. Minden szem Oroszországra szegeződik, amely valószínűleg jelentős termeléscsökkentést fog felvetni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének következő, október 5-i találkozóján.

Az Ian hurrikán is a bullish mozgatórugók közé tartozik

Továbbra is medvepiacról beszélhetünk, de számos bullish katalizátor nyújthat támogatást. Az előző fejezetben már szót ejtettünk az OPEC elképzeléseiről, melyben a jelenleginél magasabb árfolyamok szerepelnek, illetve az oroszok termeléscsökkentéséről. Ezek mellett még ki kell emelni az Ian hurrikánt, amelyet a Mexikói-öböl olajtermelésének és finomításának következő nagy veszélyévé nyilvánítottak. Kedd reggel óta már két olajipari nagyvállalat is felfüggesztette tevékenységét miatta.

(www.shutterstock.com)

A JP Morgan arra számít, hogy a Brent nyersolaj értéke a negyedik negyedévben 101 dollárra tér vissza. Az elemzők előrejelzésük alapjául a szigorúbb kínálatot említették. A Goldman Sachs még ennél is magasabb, 125 dolláros árfolyamot jelez előre a következő évre.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock