Nagy esés után korrigált a forint, de még nem biztos, hogy vége van a heves mozgásoknak.

Tegnap este érkezett a hír, hogy Lengyelországba csapódott egy, jelenleg is tisztázatlan eredetű rakéta, amely 2 ember halálát okozta. A hír jelentős pánikot okozott a közvéleményben, ugyanis az orosz-ukrán háború folyamán még nem fordult elő, hogy NATO tagállamot ért volna agresszió, ráadásul emberáldozatokkal. A forint is jelentős esést szenvedett el, de ma már stabilizálódni látszik a magyar fizetőeszköz is.

Sérülékenység

Bár a legrosszabb forgatókönyvek is rögtön felmerültek, az azért jó eséllyel érezhető, hogy nem a tegnapi esemény fog újabb háborút kirobbantani – valószínűleg ugyanis véletlenről van szó a lengyelországi rakétatámadás esetében. A tőzsdék egy időre ennek ellenére lefordultak, ugyanis mindenféle háborús eszkaláció nagyon aggasztó hír a tőkepiacok számára, élénken élhet még a piaci szereplők emlékezetében az orosz-ukrán háború februári kirobbanása utána tőzsdei vérengzés.

Sérülékeny devizaként a forint is esni kezdett, tegnap este volt, hogy 412 felett állt az EUR/HUF kurzus. Mára azonban egyre inkább lenyugodtak a kedélyek, és ennek köszönhetően újra a tegnapi szintek körül mozog az euróárfolyam. Természetesen még számos nyilatkozat és fejlemény érkezhet a napokban, amelyek befolyásolhatják a magyar fizetőeszköz befektetői megítélését is.

Van üzenete

Ha vissza is ért a forint oda, ahonnan a rakétatámadás híre előtt elindult, mégis van üzenete a magyar fizetőeszköz kilengésének. A szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus ugyanis elég közel van ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon a forint árfolyamára egy-egy hír, pláne, amely a háború esetleges további eszkalációjának rémét vetíti előre. Hiába telt tehát el majdnem 9 hónap a háború kitörése óta, a forint árfolyamát követők számára továbbra is muszáj figyelemmel lenni az ukrajnai harcokra, ez a kockázat messze nem árazódott még ki a piacokról.

Nem érzéketlen a forint továbbra sem a háborús hírekre

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!