Komoly napon belüli erősödésnek lehetünk tanúi.

Az elmúlt napok meglehetősen rosszul alakultak a hazai fizetőeszköz számára. A kinti hangulat meglehetősen elromlott a vártnál nagyobb amerikai infláció miatt – a recessziós félelmek újraéledése és a dollár erősödése negatívan hatottak a forinthoz hasonló sérülékeny devizákra. Emellett idehaza az uniós forrásokról szól szinte minden, a piaci szereplők pesszimisták lehettek arra vonatkozóan, hogy végül megkapja-e Magyarország a neki járó pénzeket. Ma délelőtt azonban jelentős fordulatnak lehetünk tanúi, aminek kiváltó oka valószínűleg Virág Barnabás MNB alelnök nyilatkozata.

Borúra derű

A hét elején még jócskán 400 alatt mozgott az EUR/HUF keresztárfolyam, egy jelentősebb forinterősödést láthattunk augusztus utolsó napjaitól kezdve. A nemzetközi tőzsdék hangulatának elromlása azonban meghozta a fordulatot – a tengerentúli inflációs adat miatt kisebb pánik alakult ki az irányadó börzéken, és ezt a forint is megérezte. A piaci klíma egyébként azóta sem javult sokat, ma is komoly mínuszokat láthatunk az európai tőzsdéken, a határidős amerikai indexek pedig a délutáni amerikai piacnyitásra nézve sem jósolnak túl sok jót. Aggasztja a befektetők az uniós pénzek körüli vita is; vasárnap várható ugyanis nyilatkozat az Európai Bizottságtól, erről itt írtunk részletesebben.

Újra egy jegybank felől érkező nyilatkozat segít a forinton

A gyors esést azonban korrekció követte, a 409 feletti szintekről igen gyorsan ereszkedett 404 közelébe az euróárfolyam. Sokat segíthetett a magyar fizetőeszköz piaci megítélésén Virág Barnabás MNB alelnök nyilatkozata. A jegybankár bár jelezte, hogy nálunk csak jövő év elején indulhat el az inflációs fordulat, a központi bank célja a pozitív reálkamat elérése. Virág pozitív volt a gazdasági helyzet kapcsán is, szerinte ha elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvet, akkor idén és jövőre is növekedhet a hazai gazdaság.

Jönnek még izgalmak

Az Európai Bizottság vasárnapi döntése szinte biztosan fog hullámokat verni a forint piacán, de a nemzetközi hangulat alakulása is hozzátehet a hazai pénznem árfolyamának mozgásához. Izgalmakból tehát nem lesz hiány, mindenesetre pozitív jelként értelmezhető technikai szemmel is a forint mostani fordulata. További erősödés esetén a 400-as szint legyőzése lehet az első fontosabb cél az euróval szemben. Ha újabb gyengülés kezdődik, akkor a 410-s szintet lesz érdemes figyelni az EUR/HUF kurzus grafikonján, felette jelentős esély van az újabb történelmi mélypontra is.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/09/alakuloban-az-inflacios-fordulat