Ezermilliárdokról szóló döntés jön.

Április eleje óta, azaz lassan fél éve a magyar költségvetési (és így gazdasági) helyzettel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés az uniós forrásokról a jogállamisági eljárással összefüggésben szóló vita. Rengeteg egyeztetés történt már az ügyben az Európai Bizottság és a magyar kormány között, emellett fontos, de pontosan máig nem ismert tartalmú üzenetváltásokra is sor került. A tét hatalmas, a döntés pedig vasárnap érkezik.

Hosszú út vezetett idáig

Az alapvető vita már lényegében évek óta húzódik. Az Európai Unió ugyanis jogállamisági feltételekhez kötné az uniós források odaítélését, ezzel kapcsolatban a testületek leginkább Magyarországgal és Lengyelországgal kerültek összetűzésbe. Idén áprilisban Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke elindította a jogállamisági mechanizmust hazánkkal szemben, így kézzelfogható közelségbe került a forrásvesztés. Azóta szinte folyamatos az egyeztetés a felek között, a tárgyalásokat leginkább Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter vezetik.

Kulcsfontosságú lesz a vita kimenetele a gazdaság szempontjából

Bár pontosan nem tudni, hogy mennyi pénz elvonásáról lehet szó negatív döntés esetén, az ezzel kapcsolatban eddig megjelent információk alapján óriási összegekről beszélünk. A Reuters legutóbbi közlése szerint nagyjából 6400 milliárd forintnyi uniós forrás lehet a tét, ami a jelenlegi makrogazdasági környezetben pláne rengeteget jelent a költségvetés számára. Az összeg ugyanis körülbelül az egy évre várt extraprofitadó 8-szorosa. Nem véletlen tehát, hogy a kormány törvényjavaslatokkal, korrupcióellenes hatóság felállításával készül a bizottsági kéréseknek megfelelően. Bár vasárnap döntés születik az Európai Bizottság részéről, ez lehet az is, hogy tovább húzódik az ügy, időt adva Magyarország számára az előírások teljesítéséhez.

Érdemes lesz hétfőn is figyelni

Biztosak lehetünk benne, hogy jó pár politikai, elemzői reakció érkezik majd az Európai Bizottság döntésére, és számtalan kiértékelő közül válogathatunk majd. A legtisztább hatás azonban a magyar eszközök árazásában látszódhat hétfőn, a piacok nyitása után. Leginkább a forint árfolyamát érintheti jelentős mértékben a döntés, de a legnagyobb hazai részvények piacát is számottevően befolyásolhatja a testület állásfoglalása. Egy tisztán pozitív döntés némileg váratlan is lenne, ettől szép rally is kialakulhat a budapesti parketten. Egyértelműen negatív közlésre is kevés az esély, valószínűleg nem zárul le azonnali, visszavonhatatlan forrásvesztéssel most a vita – ha mégis, érdemi esésre van a legnagyobb esély. A köztes megoldások esetén pedig a piaci szereplők értékítéletétől függ majd a fontosabb hazai eszközök árfolyama jövő héten.

https://www.reuters.com/world/europe/eu-chief-vows-halt-funding-democracy-offenders-2022-09-14/?fbclid=IwAR0qNWZqgYZ6EMG5pqilc9QTmu243_N6DhC8DFSXwYdtvDiiC9TyK6afq6U

Címlapkép forrása: Shutterstock