Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

A befektetési alapok vagyona 2,5 százalékkal nőtt

A szövetség havi hírlevele szerint a pénzpiaci alapokhoz 42 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott, így 57,8 százalékkal 119,1 milliárd forintra nőtt a vagyon; ez messze a legnagyobb növekedés a kategóriák között. A kötvényalapokhoz 127 milliárd forint friss tőke érkezett, és miután a hozamok is jól alakultak, a vagyon 8 százalékkal 1818,4 milliárd forintra nőtt. A kötvényalapok lett augusztusban a legnagyobb kategória, a harmadik helyről ugrott rögtön előre egy hónap leforgása alatt. Tőkebeáramlás kizárólag a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt megfigyelhető, a hosszú futamidejű kötvényalapoktól és a szabad futamidejű kötvényalapoktól 1, illetve 2 milliárd forintnyi tőke távozott. A vegyes alapok vagyona – miután 1,5 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem alakultak kedvezően – 0,4 százalékkal 1710,2 milliárd forintra csökkent a hónapban. A részvényalapoknál 14,3 milliárd forintos tőkekiáramlás volt megfigyelhető. Az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 3,2 százalékkal 737,2 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapoknál, a legkisebb kategóriánál 4,2 százalékkal 32,4 milliárd forintra csökkent a nettó eszközérték döntően egy zártvégű alap lejárta miatt. Az abszolút hozamú alapoknál közel 9 milliárdos tőkebeáramlás következett be, amelyet öt új sorozat indulása segített. Ezúttal a hozamok is kedvezően alakultak, de így is csak 2,6 százalékkal 941,8 milliárdra nőtt a kategória vagyona. A származtatott alapokból augusztusban 0,1 milliárdnyi tőke távozott, és miután a hozamok sem alakultak kedvezően, a kategória nettó eszközértéke 2,3 százalékkal 55,7 milliárd forintra csökkent. Az ingatlanalapoktól a hónapban 14,2 milliárdnyi tőke távozott; a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal 1766,8 milliárd forintra nőtt – ismertette a távirati iroda.

Az árupiaci alapoknál nem volt tőkemozgás, a hozamok azonban hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyon 0,7 százalékkal 79,9 milliárd forintra emelkedett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba az elmúlt hónapban 15 milliárd forintnyi tőke áramlott be; a hozamokat is figyelembe véve a vagyon 3,3 százalékkal 914,8 milliárd forintra nőtt a hónapban. A Bamosz a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen 11 170 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 8170 milliárd forintot befektetési alapokban.