Komoly mozgás is jöhet a holnapi kamatdöntést követően.

Meglehetősen izgalmasan alakult a forint árfolyama az elmúlt időszakban. A júliusi mélypontokról augusztus elején még jelentős szárnyalást volt képes bemutatni a magyar fizetőeszköz. Az uniós pénzek körüli bizonytalanság, a nemzetközi hangulat változékonysága, a robogó infláció és recessziós félelmek miatt azonban újra esni kezdett a forint értéke a főbb devizákhoz képest. Nem könnyű helyzetből indul neki a hazai pénznem tehát a holnapi kamatdöntésnek, ami egy időre akár el is döntheti a további irányt.

Izgalmas nap jön

Holnap 14:00-kor ismerhetjük meg ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntését az alapkamattal kapcsolatban. Jelenleg 10,75 %-on áll az irányadó ráta, ami egyébként a régióban a legmagasabb. Az azonban biztosra vehető, hogy a jegybank tovább folytatja a kamatemelést, az infláció ugyanis egyelőre még csak nem is tetőzött, és a várakozások szerint tovább nőhet még év végéig a pénzromlás üteme. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben emeli a Tanács az alapkamatot, a leginkább kézenfekvő a 100 bázispontos emelés lenne, júliusban ugyanis ilyen mértékben történt szigorítás.

Dönt az MNB, feszülten figyeli majd a piac

Lényeges lehet majd a döntéshez fűzött kommunikáció is. A jegybank vezetése ugyanis jellemzően háttérbeszélgetést tart nem sokkal a döntés után, ekkor Virág Barnabás, az MNB alelnöke igen fontos üzeneteket küldhet a pénzpiacoknak is. A befektetők leginkább az MNB inflációs várakozásaira, és arra lehetnek kíváncsiak, hogy meddig tervezi folytatni a központi bank a monetáris szigorítást. Nem lenne meglepő, ha a forint árfolyama is szóba kerülne, ezáltal kiderülhet az is, hogy a jegybank hogyan áll a jelenlegi gyengülő tendenciához, várható-e beavatkozás a továbbiakban egy bizonyos euróárfolyam felett.

Kritikus szintek körül

A forint árfolyama az euróval szemben kritikus szinten mozog jelenleg. A holnapi döntés (és az azt megelőző várakozások) függvényében jelentős mozgás is jöhet, így érdemes lesz kiemelten figyelni a magyar fizetőeszköz árfolyamát kedd délután. Erősödés esetén a 400-as szint közelébe való szárnyalás mutatná a legszebb képet, de jelenleg a kerek szint igen messze van a mostani értékektől. További gyengülés esetén könnyen összejöhet az újabb mélypont az euróval szemben, és nem lenne kizárható az onnan való további esés sem.