Több mint 35 százalékos mínuszba fordult szerdán a Netflix, miután a keddi tőzsdezárást követően a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be.

A pandémia egyik sztárpapírja volt a Netflix, úgy tűnt semmi sem állíthatja meg az online streaming platform ragyogását. 2020 márciusában még 300 dollár környéki szinten jegyezték a papírt, a 2021 novemberi csúcspontján már 700 dollár fölött járt a Netflix árfolyama. A keddi tőzsdezárást követően a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be a Netflix, mely hatására súlyos mínuszba fordult az árfolyam.

A befektetők azzal számoltak előzetesen, hogy az első negyedév során is nőni fog az előfizetők száma. Ezzel szemben a Netflix első negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a társaság 2022 első negyedévét 2021 negyedik negyedévéhez képest mintegy 200 ezerrel kevesebb feliratkozóval zárta, a Netflix elmondása szerint a jelenlegi negyedévben körülbelül 2 milliós lemorzsolódást prognosztizálnak. Az első negyedében globálisan 221.6 millió előfizető használta a Netflix streaming szolgáltatását, az elemzők azonban 224.5 millió feliratkozóval kalkuláltak. 2011 óta először veszített feliratkozókat a Netflix.

A Netflix súlyos 35.12 százalékos esést követően 226.19 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel 2018 óta nem látott mélységekbe zuhant az árfolyam.

Több mint egy évtizede nem zárt ilyen gyenge napot a Netflix:

A Netflix legutoljára 2011 októberében szenvedett el közel 35 százalékos esést. A FacSet adati szerint a szerdai beszakadás következtében a Netflix piaci kapitalizációja durván 50 milliárd dollárral csökkent. Idén már túl van egy hasonlóan nehéz napon a Netflix: januárban több mint 20 százalékos mínuszba fordult a részvény, miután a társaság arról számolt be, hogy idén várhatóan lassulni fog az előfizetők számának növekedési üteme – az előzetes figyelmeztetés igaznak bizonyult. A Netflix idén óriási, 62.45 százalékos mínuszban van, az elmúlt 1 év alatt pedig 58.84 százalékkal csökkent a Netflix részvények értéke. Részvénypiaci szempontól a koronavírus alatt tündöklő Netflix már csak árnyéka korábbi önmagának.

https://www.shutterstock.com/

A Netflix az elemzői várakozásokkal összhangban 7.9 milliárd dolláros első negyedéves árbevételről számolt be. Az egy részvényre jutó 3.53 dolláros nyereség az előzetesen vártnál (2.89 dollár) jobban alakult. Az előfizetők számában látott visszaesés óriási csalódást okozott a befektetőknek, nem lesz könnyű dolga a Netflixnek, ha visszaakarja szerezni a részvényesek bizalmát.

Borítókép forrása: https://www.shutterstock.com/