Jócskán 10000 forint fölé szaladt az OTP.

Az elmúlt hetekben nagyot emelkedett a legnagyobb hazai blue chip, az OTP árfolyama. A bankpapír árfolyama hosszú hónapokig volt kisebb kivételektől eltekintve a 8000-9000 közötti sávban, mostanra azonban jócskán 10000 forint fölé emelkedett a részvényárfolyam. Úgy tűnik, hogy javulhatott a befektetői vélemény a magyar eszközökről, bár kockázatok is vannak még bőven.

Jó jelentés, jó hangulat, jó adat

Az OTP emelkedése mögött számos tényező meghúzódhatott. Nemrég tette közzé a bankcsoport a 2022 harmadik negyedévére vonatkozó gyorsjelentését, amely az elemzői várakozásokat felülmúló kamatbevételt és nettó profitot mutatott. Az orosz-ukrán háború, a bankadó és a kamatstop árnyékában a stabil és nyereséges működés pozitív lehet a piaci szereplők számára – ráadásul a hírek szerint egy üzbég bank megvásárlása is tervben van az OTP-nél.

Szép számok jöttek az OTP-től a gyorsjelentésben

Nemcsak vállalatspecifikus tényezők befolyásolhatták azonban a bankrészvény árfolyamát. A ma reggeli magyar GDP adat is segíthetett az emelkedésben, ugyanis az OTP árfolyama többször is rezonál az országspecifikus gazdasági adatokra. A belső szempontok mellett a nemzetközi tőkepiaci hangulat jelentős javulása is támogathatta az elmúlt hetek mozgását, a főbb részvényindexek ugyanis északnak vették az irányt az utóbbi időszakban.

Jöhetnek még fontos hírek

A fent említett folyamatok mellett a forint árfolyamának alakulása is hatást gyakorolhat az országspecifikus piaci megítélésre. Nagyon fontos lehet a fent említett üzbég akvizíció esetleges bejelentése mellett az is, hogy mi lesz végül az uniós forrásokkal – az év végéhez közeledve ugyanis napról napra több az esélye, hogy valamilyen végleges információt kapunk a tárgyalások sikerességéről, vagy sikertelenségéről. Az eddigiekben a piacok igen intenzíven reagáltak a pénzekkel kapcsolatos hírekre, így a továbbiakban is érdemes lehet akár a hazai, akár a brüsszeli szereplők megszólalásait figyelni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!