2024 július 14

Számottevő nyereséggel zárt az Erste

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása alapján a működési bevételek 14,3 százalékkal haladták meg tavaly az egy évvel korábbit, míg a költségek ettől elmaradó mértékben, 10,4 százalékkal emelkedtek. A pénzintézetnél az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2021 december végén több mint 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – ismertette Jelasity Radován. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági ügyfelek vagyona 17 százalékkal 4154 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 57 százalék volt.

A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) a 2020 végi 3 százalékról 3,6 százalékra emelkedett 2021 végére – jegyezte meg utalva arra, hogy ez jelentős növekedés. Rámutatott: a bank stabilan működik a jelenlegi bizonytalan piaci környezetben. Az igazi kihívások most jönnek, így például a nyersanyagárak, ellátási láncok, piacok, kamatok alakulása. 2022 lesz az az év, amikor bizonyítani kell, hogy „ki a legény a gáton” – fogalmazott. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a lakossági területen; a teljes hitelállomány a moratórium miatt is 12 százalékkal nőtt.

A folyósítások összetétele jelentősen megváltozott tavaly a pénzintézetnél, masszívan nőtt például a jelzálog-hitel folyósítás, közben pedig a babaváró hitel kiutalása nagymértékben visszaesett. Decemberben rekord kártyaforgalom volt tapasztalható, erőteljes fogyasztási felpattanás jellemezte az év utolsó hónapját – ismertette. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az idei szja-visszatérítés után megdőlt a napi kártyaforgalmi rekord. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy társaságuk a megvásárolt Random Capital brókercéggel együtt a legnagyobb forgalmat érte el a Budapesti Értéktőzsdén 2021-ben a maga 1766 milliárd forintos részesedésével.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője ismertette: a vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-as teljesítményt; a kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal gyarapodott. Jelasity Radován újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy a lakosság felelős döntéseket hozott a jelentős kormányzati kifizetések következtében. A hitelek előtörlesztésében látható volt a jövedelem-kiáramlás hatása, a megtakarítások pedig a várakozásaikat meghaladó mértékben ugrottak meg – tette hozzá. A makrogazdasági és geopolitikai kockázatokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nekik is, mint a gazdaság többi szereplőjének sok mindent újra kell gondolniuk a következő hónapokban az ukrán és az orosz gazdasággal való összefonódások miatt – közölte a távirati iroda.