2024 május 26

Épduferr: visszaesett az építőipar, mégis megugrott a szerződésállomány

Interjút adott a Portfolio.hu-nak az Épduferr Nyrt. igazgatóságának elnöke. Palkovics Milán az építőipar hazai helyzetéről, a munkaerőhiányról, valamint az Épduferr tőzsdei jelenlétéről is beszélt. A vállalatvezető szerint az építőiparban a kétkezi munkások hiánya is jelentős kihívás.

Visszaesés az építőiparban

Az Épduferr vezetője szerint az építőiparban az új építési engedélyek száma feleződött, a bedőlt cége száma is számottevő lehet. Palkovics Milán szerint így aligha várható rövid- és középtávon kilábalás a szegmensben. Az Épduferr azonban a cégvezető beszámolója szerint továbbra is fejlődő pályán áll, 1-2 éven belül 10 milliárdos árbevételre készülnek. Az értéklánc minél több szegmensében próbál a cég jelen lenni, az eredményesség pedig a megrendelésállomány drasztikus növekedéséből is látszik. (Az Épduferr egyik legújabb, 2 milliárdos megbízásáról itt írtunk bővebben.)

Az építőipar problémáiról elmondta: az általános (részben az uniós források hiányából eredő) forráshiány és a finanszírozás költségeinek megugrása a két legfontosabb tényező. A munkaerőhiány is komoly nehézségeket okoz, erre Palkovics Milán hatékonyságnöveléssel, valamint a szektor igényeire reagáló képzési programmal válaszolna. Az építőipari kétkezi munkások hiánya ugyanis végső soron az egész nemzetgazdaságra nézve negatív hatást gyakorolhat.

Tőzsdei jelenlét és új cég

A tőzsdei cég igazgatóságának elnöke beszámolt a tőkepiaccal kapcsolatos eredményekről is. Palkovics Milán elmondása szerint a piacon is versenyelőny lehet a tőzsdei jelenlét általi transzparencia, a tőkepiaci létnek eddig csak az előnyeivel találkoztak. Ahogy az Épduferr vezetője fogalmazott, az Xtenden nagykorúak lettek, de még nem felnőttek. A további fejlődés jegyében egy éven belül az Épduferr el szeretné érni a Standard kategóriát.

A GeoAkku Kft. néven, egy magánszeméllyel közösen alapított, 50 %-ban az Épduferr tulajdonában álló társaságról megtudtuk, hogy egy környezettudatosság szempontjából előremutató, hidrogénre épülő megoldással kísérletezik a cég az energiatárolás területén.

A teljes interjú elérhető: Portfolio.hu