Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Öt éves tőzsdei jelenléte alatt megnégyszerezte árbevételét az AutoWallis Csoport

Öt évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta négyszeresére ugrott az AutoWallis Csoport árbevétele, nyeresége a tízszeresére nőtt; ez idő alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról és több mint 10 akvizíciót hajtott végre – közölte az MTI-vel hétfőn az autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató vállalatcsoport.

A közleményben emlékeztettek, hogy már a bevezetés évében a társaság részvényei bekerültek a prémium kategóriába, valamint a BUX indexbe is. Nem sokkal később végrehajtotta az elmúlt 10 év legnagyobb méretű lakossági részvényjegyzését. A vállalat tőzsdére lépéséről ünnepélyes kereskedésindító csengetéssel emlékeztek meg a Budapesti Értéktőzsdén. Az eseményen Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke a közlemény szerint úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben megvalósított összesen 38,3 milliárd forintnyi tőkeemelés és 9,7 milliárd forintos kötvénykibocsátás mutatja, hogy az AutoWallis aktívan használja a tőkepiaci forrásbevonási lehetőséget.

Ormosy Gábor vezérigazgató kiemelte: a vállalat növekedésének eredményeként nemzetközi csoporttá vált, bevételének több mint fele tartósan a külföldi piacokról származik az organikus és akvizíciós bővülésnek köszönhetően. Árbevétele 2019 óta négyszeresére nőtt, megközelítve az 1 milliárd eurót, míg nyeresége, egy részvényre jutó eredménye ennél is gyorsabban emelkedett. A társaság ma már a régió 16 országában van jelen, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra bővült.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a társaság elmúlt öt éves tőzsdei pályafutása kiváló példa arra, hogy egy ambiciózus, a növekedést a középpontjába állító vállalati stratégia, tőkepiaci forrásbevonással és magas szintű transzparenciával kombinálva, milyen eredményekre képes. Nem véletlen, hogy a vállalat eredményeit több alkalommal is díjazták a BÉT Legek gála keretében – fűzte hozzá.

Az AutoWallis Csoport árbevétele 2023 első három negyedévében éves viszonylatban 36 százalékkal, 282,9 milliárd forintra, a nettó nyeresége 34 százalékkal 10,223 milliárd forintra, míg EBITDA-ja 38 százalékkal 17,489 milliárd forintra emelkedett. Az AutoWallis Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Legutóbbi záróáruk 131 forint, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyamuk 87 forint, a legmagasabb 133,5 forint volt.