2023 december 10

Nagyot lép a Waberer’s

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk a Waberer’s International adásvételi szerződést kötött Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társaságának, a Petrolsped Csoport 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. Ezzel a lépéssel a Waberer’s belép azon speciális szállítmányozási szegmensbe, mely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe. A tranzakció várhatóan 2024 elején, a szerződéses feltételek teljesülése és a versenyhatósági jóváhagyást követően zárulhat.

Újabb fontos akvizíciót hajt végre a Waberer’s International. Adásvételi szerződést kötött Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társaságának, a Petrolsped Csoport többségi (51%) részesedésének felvásárlásáról. A Waberer’s október elején jelentette be, hogy megvásárolja a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International 55 százalékos részesedését. A pénteken aláírt újabb akvizícióra azt követően került sor, hogy a Waberer’s idén júliusban előzetes megállapodást írt alá a Petrolsped-ben történő részesedésszerzésre vonatkozóan. Majd részletes pénzügyi, jogi és műszaki átvilágítást végzett, valamint megegyezett az eladókkal a tranzakció részletes feltételeiről.

Portfólió bővítés

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tranzakcióval a Csoport jelentős lépést tesz a multimodális szolgáltatási portfólió kiépítése felé. Tovább szélesíti szolgáltatási portfólióját, fejleszti vasúti logisztikai képességeit. Belép azon speciális logisztikai szegmensbe, mely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe (pl. agrártermékek, építőipari termékek). Emellett a Waberer’s a lépéssel jobban megfelel annak az európai uniós stratégiának. Ami szerint a hosszú távú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével kell végrehajtani. Barna Zsolt rámutatott: A Petrolsped tapasztalata, ügyfélportfóliója és eszközeinek integrálása révén a Waberer’s minden szükséges képességnek a birtokába kerül ahhoz, hogy a hazai és regionális vasúti alapú logisztikai piac versenyképes és jelentős szereplőjévé váljon. A Waberer’s elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy szignifikáns növekedési lehetőséget látnak ebben a piaci szegmensben. Egyrészt az új magyarországi ipari és autóipari beruházások miatt. Másrészt pedig azért, mert meglévő ügyfeleik is egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású logisztikai szolgáltatások felé fordulnak.

Kelényi Zsolt és Nagy Béla, a Petrolsped Csoport alapító-tulajdonosai a tranzakció kapcsán elmondták: A Waberer’s 51 százalékos tulajdonszerzésével a Petrolsped növekedésének újabb fázisába érhet. Hozzátették, hogy az elmúlt évtizedekben a vasúti szállítmányozás területén felhalmozott képességeik, széleskörű vasúti szolgáltatási portfoliójuk és munkatársaik szaktudása a Waberer’s Csoport európai szintű logisztikai hálózatával. Valamint értékes vevőkapcsolataival olyan univerzális logisztikai szolgáltatóvá teszik a vállalatot, amely a partnerek legszélesebb, multimodális logisztikai igényeit is versenyképesen tudja kielégíteni.

(www.shutterstock.com)

Nagy lehetőségek

A Petrolsped Csoport Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társasága. Mely – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti szállítmányozási szolgáltatásokat közvetlenül, valamint lányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. Az elmúlt 15-20 év során a Petrolsped Csoport változatos szolgáltatási portfóliót épített ki. Amely nagy rugalmasságot biztosít mind a tömeges, mind a speciális vasúti szállítási igények kiszolgálására. E szolgáltatások többsége Magyarország és a régió mellett Európában is elérhető.

A Waberer’s közúti fuvarozási üzletágához hasonlóan a Petrolsped is ötvözi az alvállalkozók segítségével történő rugalmas szállítmányozási, valamint saját mozdony- és vagonportfólióval végrehajtott vasúti fuvarozási szolgáltatásokat. A vállalat által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak többek között a mezőgazdasági termékek, az építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek és járművek. A Petrolsped emellett egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisában van Dél-Magyarországon. Amely optimális alapot jelenthet a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozás támogatásához. A Petrolsped Csoport 2022-ben 53 millió eurós konszolidált árbevételt ért el 3,8 millió eurós EBIT mellett. 

Borítókép forrása: Shutterstock