2024 július 14

Egyiptomi közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a 4iG

Telecom Egypt, Egyiptom teljeskörű távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata június 30-án szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) passzív hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését, üzemeltetését és forgalmazását végezheti az északafrikai országban – jelentette be hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a 4iG.

A közös vállalkozás célja a legmodernebb optikai hálózat kiépítése, amely a jövőben legalább hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést. A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat körülbelül hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom passzív hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követően a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is – közölte a 4iG a BÉT honlapján.

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodást az Egyiptom és az Európai Unió által közösen szervezett Befektetési konferencián írták alá, amelyet Egyiptom elnöke Abdel Fattah esz-Sziszi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitott meg.

A szándéknyilatkozatot Mohamed Naszr, a Telecom Egypt vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke látott el kézjegyével. A konferencia első napján Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke, több nemzetközi és európai nagyvállalat, illetve bank felsővezetőivel közösen részt vett azon a zártkörű kerekasztal-beszélgetésen, amelynek házigazdái Abdel Fattah esz-Sziszi és Ursula von der Leyen voltak. Az eseményen a vezetők jelentős vállalásokat tettek az egyiptomi gazdaság fejlődésének támogatására.

“Stratégiánkat Egyiptom digitalizációs célkitűzéseihez igazítva úgy véljük, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelentősen növeli majd az ország versenyképességét, illetve a gazdaság teljesítőképességét. Partnerségünk révén nem csupán új munkahelyeket hozunk létre, hanem a beruházás megvalósulásával támogatjuk a helyi vállalkozásokat, és jelentősen javítjuk az egyiptomiak életminőségét” – idézte a közlemény Jászai Gellért szavait.

„Ez az együttműködés újabb lehetőség a 4iG Csoport számára, hogy hosszútávú üzleti stratégiájával összhangban a nemzetközi piacon is értékesítse szakértelmét. A Telecom Egypt-ben a legjobb partnerre találtunk ehhez, akárcsak a már korábban elindított tenger alatti kábelberuházás esetén” – tette hozzá az aláírási ceremóniát követően Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.