2024 július 19

Az AutoWallis belépett a cseh autókiskereskedelmi piacra

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását. Közölte az AutoWallis csoport hétfőn az MTI-vel.

Az akvizíció hatékonyan támogatja a társaság stratégiáját, amelynek célja, hogy az organikus növekedés és üzletfejlesztések mellett felvásárlásokkal is tovább bővüljön. Írták közleményükben. A felvásárlással az AutoWallis csoport a magyar és a szlovén mellett már a cseh autókiskereskedelmi piacon – egyebek mellett Prágában is – jelen van. Eközben nagykereskedelmi üzletága a régió 16 országában forgalmaz több neves autómárkát – jegyezték meg.

Kifejtették: a tranzakció első lépésében az AutoWallis a három BMW márkakereskedést birtokló cég 80 százalékát vásárolta meg. Ezt két éven belül a fennmaradó részesedés megszerzésével 100 százalékra növel. Az akvizícióval az AutoWallis egy lépésben szerezte meg a cseh BMW-értékesítések 10 százalékát, ami az ország prémiumautó-eladásainak csaknem 4 százalékát tette ki tavaly. A közlemény idézte Antal Pétert, az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletágának vezetőjét. Elmondta, hogy Csehországban 2023-ban 244 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami csaknem duplája volt a magyarországi mennyiségnek. Miközben a magyar személyautó-piac tavaly 3,4 százalékkal csökkent, Csehországban 15 százalékkal emelkedett az értékesítés.

Ez jól mutatja, hogy az AutoWallis csoport portfóliójának további földrajzi diverzifikációja támogatja a vállalat stabil növekedését, és tovább erősíti a csoport meghatározó pozícióját a közép- és kelet-európai régió autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatói piacán. Az AutoWallis Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A részvény hétfőn délután 1,05 százalékkal, 144,5 forintra erősödött pénteki záróárához képest. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb árfolyama 88,6 forint, a legmagasabb 168 forint volt.

Képek forrása: Shutterstock