2024 február 28

Melyik magyar papírba fektessek? – Ezt mondják a profik!

A magyar papírok könnyen túlteljesítik a piacot, gondoljunk csak az OTP számaira, melyek 2023-ban igen szépen alakulnak. A Mol próbálja lerázni az extraprofitadó hatását magáról, a Richter azonban csak szenved tőle. Mit mondanak erre az OTP profi elemzői?

A BUX

Az OTP elemzői szerint „Az index elért egy fontos természetes ellenállási szintet”, ami miatt „kis megállás jöhet.” Azonban óva intenek az esetleges eladástól, vagy short pozíciók nyitásától. „Akár még mutathat teret felfele a görbe, de csapkodósabb, enyhébb meredekségű emelkedés jöhet a napokban.”

Erős ellenállás lehet 46 875-nél, így érdemes arra a szintre különösen figyelni. Támasz is akad az árfolyamnak, a legközelebbi 40 625.

A megállíthatatlan OTP

A részvény alakulásáról már írtunk egy részletes cikket szerdán. Azonban nézzük mit mond a bank saját elemzője.

2023-ban remekel az OTP, azonban a szakértők szerint is tartható ez az emelkedési ütem? „A 10 000-es szintről történt megpattanás után a 11 250 került elérésre, ami megálló lehet egy kis ideig. Amíg a trend él, addig akár tartható lehet a további emelkedés.”

Ez alapján kijelenthetjük, hogy kritikus szintekre ért az OTP, annál is inkább, hiszen 12 500 lehet a következő megálló.

A Mol és az extraprofitadó

„A MOL árfolyama próbálja semlegesíteni az extraprofitadó hatását, de a kialakuló minta még nem árulkodik hatalmas emelkedési lehetőségről, inkább tekinthető semlegesnek a görbe” – írja az OTP elemzője.

Az elemző szerint komoly löketet adhatott, hogy az árfolyam 2565 fölé került. A támasz 2500, míg az ellenállás 2656 forintnál jelentkezhet.

A különadó és a Richter

A Richter egy kiváló teljesítményt mutatott 2022-ben, különösen a külföldi piacokhoz képest. Ez persze nem annyira meglepő, hiszen a gyógyszeripari cégek közkedvelt válság álló befektetések. Mi várhat most a részvényre? „A különadó híre óta kezd magára találni a görbe, de hiába oldalazott ki a csökkenő trendből, a 8750 alatt maradt, ami még nem elég a hosszabb emelkedésre álláshoz” – közölte az elemző.

A megjelölt közeli ellenállás 9063, míg a támasz 8125.

MTelekom

A Telekom október óta megállíthatatlanul nyomul előre, lepipálva több komoly befektetési lehetőséget. Az elemzők azonban óva intenek egy korai vételtől.

„Tovább tudott menni egy kicsit, egyelőre nem látni változást a trendjében, de már karnyújtásnyira a 375 körüli zóna, amelynél a további long oldali belépés technikailag csak egy korrekció után tűnik ajánlatosnak”.

Ahogy már az OTP elemzője említette a következő ellenállás 375 körül fékezheti az árfolyamot, míg a legközelebbi támasz 313 forintnál esedékes.

Mire érdemes figyelni itthon?

A legfontosabb makró döntés a jövőhéten esedékes MNB kamatdöntő ülése. Az irányadó kamatláb emelésére nem számít a piac, hiszen az inflációs adatunk (noha Európa egyik legrosszabbja) jobb lett a vártnál.

Amennyiben a külföldi szentimentalitás is érdekes valaki számára, úgy erősen ajánlott figyelemmel kírérni a Fed döntését és Powell kommentjeit, hiszen 2023 lehet az év, amikor a nemzetközi tőzsde újra erőre kap.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!