2024 február 29

Esik a Rába-mi várható?

Amint ma már jeleztük egy cikkünkben, jelentősnek mondható esést szenvednek el ma a Rába részvényei, ugyanis 5 % feletti mínuszban áll jelenleg a gépjárműgyártással foglalkozó vállalat árfolyama. Ami még inkább figyelemfelhívó hatású lehet, hogy ráadásul az átlagost messze felülmúló forgalomról beszélhetünk: a kereskedési idő felénél ma a forgalom már meghaladta az 50 millió forintot. Ez persze nagyon kevésnek tűnik, ha a blue chipek forgalmához viszonyítjuk, de egy kevesebb, mint 20 milliárdos kapitalizációjú cégnél ez önmagához képest jelentős forgalom.

Hatalmas szárnyalás

A mostani esés előzménye egy több hónapig tartó szárnyalás, amelyben több dolog is szerepet játszott. Egyrészről sokáig nem volt képes felállni a koronavírus okozta sokkból az árfolyam, így a novemberben kezdődő, value szektorra kiterjedő általános rally a Rába számára is segítség volt.

Duplázódott a Rába árfolyama a múlt év végén (www.investing.com)

Másrészt az államot képviselő tulajdonos kezdeményezésére új vezetés érkezett a céghez, illetve hír jött arról is, hogy a hadiiparban hajthat végre komolyabb projekteket a Rába. (Mint ismeretes, a Rába közel 75 %-a állami, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-n keresztül.) Mindezek miatt október eleje és december vége között duplázódott az árfolyam, 1540 forintos záróárat is láthattunk az előző év utolsó napjaiban. Azóta azonban egy lassú, ma begyorsuló korrekciónak lehetünk szemtanúi; ma már 1260 forintig is süllyedt a jegyzés.

Merre tovább?

Legjobb tudomásunk szerint a Rába esetében nem történtek fundamentális változások az elmúlt napokban, legalábbis nem érkezett hír hasonlóról. Az árfolyam pedig még így is több éves csúcson tartózkodik, ha nem nézzük a már említett szárnyalás végpontját jelentő árfolyamszinteket. Nincs ok tehát a panaszra a Rába hosszútávú részvényesei részéről, de fontos kérdés, hogy merre lehet az irány ezután? Sok függ attól, hogy mennyire lesz tartós az esés: ha a mai, jelentős csökkenést néhány nap alatt ledolgozza az árfolyam, az a trend sértetlenségét és az árfolyam közép-hosszútávú stabilitást jelezheti technikai szempontból. Ha viszont folytatódik a lejtmenet, és akár 1000 forintos szintekig süllyedne a Rába árfolyama, az már sokat tudna rontani a részvény technikai képén.