2024 július 16

Reggeli Hírlevél 2021.04.21

Belföld

Változatos napon van túl a BUX

Érdekes napot zárt a hazai tőzsdeindex, mert a katasztrofálisan sikerült délelőtt után egy emelkedő délutánt zárt, így összességében jelentős változás nem történt az árfolyamban, azonban a technikai kép jelentősen megváltozott így. A hét hátralevő része kiemelkedően fontos lesz, ha ugyanis megerősítést kap a tegnapi trendfordulós gyertya, nagy valószínűséggel egy felpattanás is érkezhet a piacra.

Magához tért a Richter

Talán nem meglepő, hogy a Richter komoly szerepet vállalt a tegnapi, összességében pozitív zárásban, hiszen 1%-os emelkedéssel 8505 forinton zárt az árfolyam. Továbbra is stabilnak tűnik a papír, így nem lenne meglepő, hogy enyhén negatív, vagy semleges piaci környezetben is visszaemelkedne 9000 forint fölé a grafikon. A technikai kép egyelőre biztató, de érdemes figyelni, hogy érkezik-e megerősítés.

MOL: továbbra is nyomás alatt a 2000 forintos szint

Némi felpattanás a MOL piacán is érzékelhető volt, így egyelőre megmenekült a 2000 forintos támasz, hiszen 2044 forinton zárt az árfolyam 0,7%-os emelkedést követően, de a technikai kép továbbra sem biztató kifejezetten. Fundamentális változások egyelőre nem várhatóak a cég háza táján, így inkább a globális hangulat, és a technikai eszközök mozgathatják a piacot a közeljövőben.

Egyelőre nem alakul kedvezően a hazai deviza helyzete

Eseménytelen volt a tegnapi nap, nem történt jelentős változás a devizapiacon, de még így is romlottak kicsit a forint kilátásai, mert az árfolyam nap végére a középső Bollinger-szalag felett zárt, ami további nyomást helyezhet a hazai devizára. Az euróval szemben 361.40-en, a dollárral szemben 300.28-on áll a jegyzés.

Külföld

Második napja esnek az amerikai tőzsdék, ázsia is vörösbe borult –

Hétfő után kedden is estek az amerikai tőzsdék. A DOW 33 822 pontig összesen 0,8%-kal került lejjebb, az S&P500 4135 pontig összesen 0,72%-kal került lejjebb, míg a NASDAQ100 13 809 ponton zárta a kereskedést, ami 0,75%-os esést jelent. A mindenkori csúcsok ellenére nagyon sok, az elmúlt hónapokban felkapott vállalat részvényei jelentős mínuszban vannak hetek óta és továbbra sem látszik ezen eszközökben a fordulat. A piac gyengeségét mutatja, hogy ma reggel az ázsiai tőzsdék is jelentős mínuszt mutatnak. A Nikkei225 2,2%-ot esett. Az amerikai határidős mutatók minimális mínuszt mutatnak ma reggel.

Csalódást okoztak a Netflix számai –

Nagy csalódás érte tegnap piaczárás után a Netflix részvényeseit, ugyanis a vállalat jelentéséből kiderült, hogy a szolgáltatásokra újonnan feliratkozók száma drasztikusan csökkent, ami nagyban befolyásolja a cég jövőbeli növekedésének potenciális mértékét. A jelentésre a részvények árfolyama a kereskedés utáni szakaszban közel 10%-ot estek.

Új termékeket mutatott be az Apple, de a befektetők nem estek hasra –

Bemutatta új termékeit tegnap az Apple, de a részvények árfolyama így is közel 1,5%-ot esett. Az újítások leginkább új színekből és nagyobb számítási kapacitásból álltak, de ez kevésnek bizonyult a befektetők elkápráztatásához.

Emelkedik a VIX árfolyama –

A VIX árfolyama továbbra is a pandémia előtti szintek alatt tartózkodik, viszont második napja láthatunk egyértelmű emelkedést az árfolyamban. A VIX határidős terméke már a 20-as szint felett jár, de a spot árfolyam még bőven 20 alatt tartózkodik. A piaci szereplők egyértelműen magasabb volatilitást áraznak a határidőben, amennyiben a spot árfolyam 20 fölé emelkedne, újra magasabb bizonytalansággal szamolhatnánk a tőkepiacokon.